NieuwsVakantie

Hippe hotspots voor jong Italië

Een rijke geschiedenis, een veelzijdige cultuur, een traditionele keuken; ze vormen de populairste trekpleisters voor internationale vakantiegangers. Maar hoe interessant is het grootste openluchtmuseum ter wereld voor de doelgroep jong, snel en wild? Met andere woorden: hoe hip en hot is Italië eigenlijk? Op de drempel van de zomer stort Il Giornale zich in het ‘jonge’ Italië.

De laars mag voor jou en ons misschien bekend terrein zijn, tieners en twintigers herinneren Italië vaak als het vakantieland van pa en ma. Zij moesten ooit mee naar die gezellige camping, die oude kerk en dat sfeervolle restaurantje. Eenmaal het nest ontgroeid kiezen ze vervolgens hun eigen vakantiepad, bij voorkeur ver uit de buurt van Gardameer, Rome of Toscane.

De pendelbus naar de Spaanse Costa is om budgettaire (en alcoholische) redenen favoriet, maar ook het wat duurdere Ibiza heeft een grote aantrekkingskracht op de jeugd. Wat dat betreft scoort Italië juist hoge punten met de badplaats Rimini. Immers, de historie, cultuur en keuken van een bestemming staan bij deze doelgroep veel minder prominent op het vakantielijstje. De jeugd wil vooral chillen met hun maten, bij voorkeur op een plek waar je overdag slaapt en ’s nachts leeft.

Hippe hotspots voor jong Italië
Het strand van Rimini is een van de hippe hotspots voor jong Italië

It’s happening in Milaan

Wanneer de Italiaanse steden langs de meetlat van hip en hot worden gelegd, steekt er een stad met kop en schouders boven de laars uit. Bijna letterlijk zelfs: Milaan! Hier is de bevolking vrij jong vergeleken met steden als Rome, Venetië of Palermo. Dat verschil tekent zich ook direct af in het straatbeeld, want je wil het imago van de modestad natuurlijk graag respecteren.

Hippe hotspots voor jong Italië
Deze zomer moet je in Loolapaloosa in Milaan zijn, dat is ons duidelijk…

De ultieme ontmoetingsplek voor twintigers en dertigers is het grote plein voor de imposante Dom, al is het alleen maar om nog even de (winkel)stad in te duiken. Daar vinden jongeren over het algemeen graag hun weg bij de Messaggeria Musicale (Galleria del Corso) vanwege de muziek, 5 Round (Corso Matteotti) om de sneakers of de Ferrari Store (Piazza Liberty), maar die laatste winkel trekt vooral de stoere man.

Uitgaan en outletstores in Milaan

Aan de bekende modehuizen en -winkels in Milaan besteden we dit keer geen inkt, maar er zijn ook outletstores te vinden in de stad, die het vooral goed doen bij jonge Italianen. Il Salvagente bijvoorbeeld of Dmagazine Outlet. Wil je nog meer korting, probeer het dan eens op de vlooienmarkt van Milaan: Fiera di Senigallia. Ook in Italië is vintage namelijk een trend. ’s Avonds trekken de jongeren weg uit het centrum. Dan leven wijken als Brera, Navigli en Solari met de vele restaurantjes en cafés juist op.

Hippe hotspots voor jong Italië
dmagazine outletstore

Hippe wijken in Milaan

Er zijn wel verschillen. Zo heeft Brera in de afgelopen jaren het imago van een yuppenwijk gekregen, terwijl in Solari de komst van designers en modeateliers de prijzen heeft doen stijgen. Ook hier geldt een hoog zien-en-gezien-worden cultuur.

Hippe hotspots voor jong Italië
De wijk Brera in Milaan is absoluut een van de hippe hotspots voor jong Italië

Sant’Ambrogio daarentegen is meer down-to-earth en houdt ook de prijzen laag vanwege de vele studenten in de wijk. Hier vind je ook de Katholieke Universiteit.
Navigli heeft een aantal clubs waar live muziek wordt gespeeld, veelal door jong lokaal talent. Nidaba wordt altijd druk bezocht en ook Tunnel, onder station Milaan Centrale, weet ieder weekend veel jong publiek te trekken.

Voetbal en clubs

Wat voor vele steden in Italie geldt, heeft Milaan dubbel: een beroemde voetbalclub. Het is een bron van twist en strijd in de stad, maar het verbroedert ook. Jong en oud, mannen en vrouwen. Het spreekt vanzelf dat jongeren graag afspreken rond het stadion van hun favorieten club. Voor en na de wedstrijd mag er uiteraard wat gedronken worden. Daarvoor zijn de happy hours bij uitstek geschikt. Voor een gemiddelde cocktail betaal je zes a acht euro, maar dan kan er meestal ook gedanst worden op de muziek van een dj. Er zijn ook clubs met een prachtige tuin waar je met vrienden gezellig kunt loungen.

Hippe hotspots voor jong Italië

Uiteraard heeft zo’n hotspot in Milaan wel zijn prijs. Het nachtleven van Milaan speelt zich hoofdzakelijk af in clubs en disco’s, waarbij de status overigens regelmatig wisselt. Het ene jaar moet je juist hier zijn en volgend jaar is die andere club juist weer the place to be. Dat heeft ook te maken met de snelle wisseling van namen en eigenaren in dit circuit. Horecaondernemers willen nog wel eens wat ruilhandel plegen, maar dat gebeurt vooral achter de schermen. Kom je niet uit Milaan, informeer dan overdag op straat naar de hipste tenten van de stad en volg je Italiaanse leeftijdsgenoten.

Volgens onze (jeugdige) correspondent ter plaatse is het deze zomer vooral party bij Alcatraz (Via Valtelina), Loolapaloosa (Corso Como), Shocking Club (Piazza XXV Aprile) en het Grand Cafe (Via Vetere).

Rome

De eeuwig(e) jonge stad Rome is ook bij jongeren inmiddels zeer populair als citytrip. Uiteraard ontkomen zij niet aan de monumentale geschiedenis van de hoofdstad en de onmisbare iconen als het Vaticaan en het Colosseum, maar er is meer. Rome is namelijk veel moderner als veel toeristen denken. Wil je vooral die kant van de stad, dan is het boeken van een hotelletje in de wijk Trastevere de beste start. Aan de rand van de binnenstad, gescheiden door de rivier, is deze wijk de laatste jaren steeds meer uitgegroeid tot een uitgaanswijk. Hier kun je betaalbaar eten, drinken en dansen. Bovendien vind je er ook je Italiaanse leeftijdsgenoten, want ook de jonge Romeinen komen hier graag.

Gezelligheid in Trastevere, een van de hippe hotspots voor jong Italië

Muziek is er in alle soorten en maten, en dat geldt ook voor de keuken; van een snelle verse pizza tot hippe fusion. Stijlvol advies: bij Glass Hostaria (Vicolo del Cinque) ben je iets meer kwijt voor een onvergetelijke culinaire avond op maat.

Ook de wijk Monti, achter het Colosseum, doet het goed bij de hippe doelgroep. Hier heb je alles binnen handbereik; betaalbare hotelkamers, leuke adresjes om te shoppen, vintage en een bruisend uitgaansleven tot in de kleine uurtjes.

Buiten het historische centrum

In de omgeving van de Ponte Milvio, iets verder buiten het historische centrum, is MET een absolute ontmoetingsplaats voor jong, snel en wild. Hier kun je uren zoet zijn met de aperitivi, het diner en de cocktails. Ze noemen zichzelf een trendsetter, maar dat is aan jou om te bepalen uiteraard. Voor alle steden en wijken in Italië geldt overigens dat jongeren elkaar het liefst treffen op de pleinen en in de straatjes. Het is ook daarom dat de ijssalons in Italië tot laat geopend zijn.

De populairste ‘hangplek’ in Rome is Piazza Navona, maar daar heerst dan ook een uitstekend romantisch klimaat.

Piazza Navona by night
Piazza Navona by night

Het nachtleven in Napels

Lees hier ons artikel. Eerst Napels zien, dan slapen!

Moderne kunst

Rome is geschiedenis, maar de hoofdstad biedt ook wel degelijk uitzicht op de toekomst. Grote architectenbureaus en designers hebben hier hun kantoren en ook moderne kunst mag niet ontbreken.

Het Maxxi Museum (Via Guido Reni) is daar een prachtig voorbeeld van. Zonder te betalen is de buitenkant al het bewonderen waard, maar eenmaal binnen – voor slechts twaalf euro – kijk je je ogen uit. Het ‘Guggenheim’ van Rome is niet voor niets verplichte kost voor Italiaanse studenten. Neem de tijd, want ruim 30.000 m2 doe je niet in een half uurtje.

Ook Museo Macro is Rome op een andere manier. Dit moderne museum voor hedendaagse kunst is verdeeld over twee locaties; een oude brouwerij (Via Reggio Emilia) en een voormalig slachthuis (Piazza Orazio Giustiniani). Hier vind je met recht de meest uiteenlopende kunstwerken, van videoart tot creatief met autobanden.

museo macro in rome
Museo Macro in Rome

Dansen op het strand!

Alle culturele en culinaire adviezen ten spijt, de jonge vakantieganger in Italië vermaakt zich deze zomer bij voorkeur op het strand. En dat treft! Met 7600 kilometer kustlijn is Italië namelijk – op Griekenland na – het grootste strandland van Europa. We kunnen op basis van de meest recente toerismecijfers van het Italiaans Verkeersbureau dan ook concluderen dat de zee de grootste toeristische attractie vormt in dit land. Dat is een spijtige constatering voor Umbrië en Lombardije, want zij zijn de enige regio’s die het zonder zee moeten stellen en dus andere wapenfeiten moeten inzetten. Sicilië is daarentegen spekkoper als het om zee gaat.

estate2013-ric

Italië mag dan veel zee in de aanbieding hebben, het wil nog niet zeggen dat de volledig kustlijn begaanbaar is. Het tegendeel is zelfs waar. Toeristen kunnen slechts een kwart van de Italiaanse kust gebruiken voor recreatie, want het overgrote deel bestaat uit rotsen en kliffen of gaat schuil achter het bordje Privato of de beschermende hekken van de natuurorganisaties. Het percentage openbaar zandstrand bestrijkt slechts een tiende van de volledige zeegrens in Italië.

COCKTAIL-HAWAIIANI

Bent je daar overal welkom? In principe wel, maar eigenlijk liever niet. Dat zijn stranden waarvoor je even wat moeite moet doen. Die missen een richtingwijzer, omdat de Italianen ze liever voor zichzelf houden vanwege het unieke uitzicht, het azuurblauwe water of de Bountybeleving. Il Giornale wist er een paar te spotten, maar niet verder vertellen…

Spiaggia Naregno Alto
Spiaggia Naregno Alto

Sicilië

Het kleine stadje San Vito lo Capo staat als het om cultuur en historie gaat in de schaduw van de grote steden op dit eiland, maar aan het water slaat ze haar slag. Niet voor niets behoort San Vito lo Capo tot het natuurreservaat Zingaro, want ook op het strand is de natuurschoon adembenemend. En het blauw van de zee is hier zoals de zee zou moeten zijn. Een uitstekend rustoord trouwens wanneer u even wilt ontsnappen aan de hitte en drukte in de grote steden.

San Vito lo Capo
San Vito lo Capo

De Marken

Ook Sirolo hoort min of meer bij een naastgelegen natuurgebied. Het is mede daarom een geliefd strand onder de Marchesi. Het strand is lekker breed en voorzien van alle gemakken. Bovendien leent het dorp Sirolo zich om na de stranddag lekker nog even te slenteren of een restaurantje te pakken. Het dorpsplein biedt trouwens een prachtig panorama, dus wacht even op het zakken van de zon.

Toscane

Het eiland Elba is eigenlijk van alle kanten een genot voor zandliggers en zeeduivels, al is niet ieder strand makkelijk bereikbaar. Het zijn er tientallen, dus we laten u graag de keus. In het bijzonder vermelden we Lacona Beach, aan de zuidkant van Elba. Hier vindt u lekkere restaurantjes en er zijn faciliteiten om te duiken, surfen of varen. In een baai aan de noordkant van het eiland ligt Procchio met het gelijknamige viersterrenhotel binnen handbereik.

Het strand van Laconella
Het strand van Laconella

Puglia

Approdo di Enea is klein misschien, maar mag zich wel degelijk een van de mooiste stranden van Zuid-Italië noemen. Toch staat het ook in dit rijtje vanwege de prachtige regio. Puglia is door de Nederlanders nog niet echt ontdekt, dus u heeft wat te vertellen bij thuiskomst. Over de witte stranden en de helderblauwe zee bijvoorbeeld, in deze parel van de Salento, want zo noemen de Pugliesi het zelf graag.

Campanië

Het strand van Positano weet zich – met de rest van de Amalfitaanse kust – beschermd door UNESCO en dat wil wat zeggen. Dit rotsachtige gebied biedt op het land een bont kleurenspectrum en vele blauwvarianten aan de kustlijn. Een dagje wandelen maakt u nieuwsgierig naar het strand en na een dagje strand wil je graag de dorpen ontdekken. In dit gebied is een aantal stranden exclusief verbonden aan hotels.

Meer mooie stranden in Italië.

Hippe hotspots voor jong Italië

Hippe hotspots voor jong Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button