NieuwsVakantie

Italië steeds vriendelijker voor homo’s en lesbiennes

Ondanks dat de strijd voor homo-emancipatie nog in volle gang is, komt er in Italië steeds meer aanbod voor de gay- en lesbotoerist. Zo zijn er steeds meer hotels die je met open armen ontvangen en speciale evenementen gericht op de gay-community. 

Er is inmiddels een lange lijst met ‘gay-friendly’ hot spots. In de clubs in Rome en Milaan wordt er volop gefeest en ook aan de Versilia kust van Toscane is een Internationale gay-scene waar je niet gek wordt aangekeken.

Stedentrips, gay tips Rome

Met name in Rome, Milaan en Florence zijn er veel gay-restaurants, bars en hotels. Handig is de Arcigay Uno Club Card die in heel Italië geldig is. Hiermee heb je toegang tot alle Gay Cruise Bars en speciale feesten. Hij is op veel plaatsen te koop voor € 8,- en is drie maanden geldig.

r is de afgelopen jaren veel veranderd voor de homo-gemeenschap. In Rome heb je de organisatie Gay Village die talrijke events organiseert en in juni een groot zomerfestival in Rome. De Gay Pride wordt in Rome pas een paar jaar georganiseerd. De Via San Giovanni, net achter het Colosseum, ook wel Gaystreet genoemd, is een van de bekende uitgaansstraten. De Coming Out is een bekende bar in deze straat.

Planet Roma in de wijk Testaccio heeft iedere zaterdag Gay Night. In de Muccassassina is het iedere vrijdag feest. Deze club is op de via di Portonaccio 212.

Italië steeds vriendelijker voor homo's en lesbiennes


Voor sportievelingen is het tennistoernooi Italian Gay Open in Milaan de moeite waard.
Eind april is altijd het Internationale Gay and Lesbian Filmfestival in Turijn. Het festival vierde in 2015 haar 30-jarig jubileum.

Milaan en Bologna

Modehoofdstad Milaan is een perfecte bestemming voor gays. Hier heeft ook de grootste Italiaanse homo-organisatie Arcigay zijn hoofdkwartier. De hippe tenten wisselen elkaar snel af maar naar verluidt zijn nu de After Line disco and Metro Club de places to be.

Toch spant Bologna de kroon als het gaat om openheid en tolerantie. De stad met de oudste en een van de beste universiteiten van Italië kent een groot aanbod aan restaurants, bars en clubs waar je prima op je gemak voelt en er is ieder jaar een gay-pride.

LGBTQ spots in Bologna

  • Kinky Club in de via Zamboni No.1, al meer dan 50 jaar hotspot!
  • Giardino Stefano Casagrande
  • Porta Saragozza. Hier begint de Pride altijd.
  • Paquito in de Via Polese is een klassieke bar om leuke contacten te leggen.

Strandvakantie

Het wonderschone eiland Capri voor de kust van Napels is niet alleen populair bij de internationale Jetset maar ook bij gays uit de hele wereld. Napels zelf wordt ook steeds toleranter. Op een lijstje voor gay-friendly cities in Italië stond de stad onlangs op zevende plaats.

Italië steeds vriendelijker voor homo's en lesbiennes
Italiaans gay-mekka; Torre del Lago

De laatste jaren is Torre del Lago vlakbij Viareggio aan de Toscaanse kust enorm in opkomst, sommigen spreken zelfs van het Italiaanse mekka voor de homotoerist. Toscane was de eerste Italiaanse regio die discriminatie op basis van seksuele voorkeur bij wet verbood. Veel hotels in het plaatsje richten zich helemaal op de gay-scene met speciale faciliteiten die ook actief door het gemeentebestuur worden ondersteund. In augustus vindt hier hét zomerevent van het jaar plaats. Tijdens Mardi Gras zijn er volop shows, optredens en hete feesten in de open lucht. Weliswaar niet speciaal voor gays maar niet minder interessant is het Puccini opera festival dat in Torre del Lago in augustus wordt georganiseerd en tienduizenden bezoekers trekt.

Taormina

Rosario Crocetta was de eerste Italiaanse burgemeester die openlijk uitkwam voor zijn homoseksuele geaardheid. In 2003 werd hij burgemeester van het Siciliaanse Gela, later president van Sicilië en hij is nu gekozen in het Europees Parlement. Er werden diverse aanslagen op zijn leven gepland. Crocetta geniet groot respect en zorgde daarmee voor meer tolerantie op het eiland.

Italië steeds vriendelijker voor homo's en lesbiennes

Taormina op Sicilië is een van de echte gay-hotspots op het eiland. De fraaie stad met zijn betoverende uitzicht op de vulkaan Etna en Romeins amfitheater, was in de 19e eeuw al een bekende bestemming voor homoseksuele intellectuelen en kunstenaars. Ook in het nabij gelegen Catanië is het voor gays en lesbo’s prima toeven

Sardinië

Dit on-Italiaanse eiland staat niet bekend om zijn progressiviteit maar de laatste jaren is met name de hoofdstad Cagliari geliefd bij de Internationale gay-scene. Het is dan ook een erg gezellige en compacte stad met veel kunst en cultuur maar ook strand. Calamosca en Mari Pintau zijn de gaystranden.

Italië steeds vriendelijker voor homo's en lesbiennes
Calamosca bij Cagliari op Sardinië. Een populaire ontmoetingsplek

Italiaanse gay-organisaties

Op de site van Arcigay vindt je heleboel informatie in het Engels. Deze vereniging heeft 69 afdelingen door heel het land.

Italiaans verkeersbureau voor homo’s en lesbiennes: www.aitgl.org
Internationaal verkeersbureau voor homo’s en lesbiennes: www.iglta.org

Hotels in gay hotspot Torre del Lago

Booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button