algemeenNieuws

Italianen moeten Duitser worden

Angela deelt de Europese lakens uit en de nieuwe Italiaanse premier Mario Monti moet gehoorzamen. Bezuinigen, belasting innen (want de oude sok is nog goed verstopt), begrotingsdiscipline. Duitse en Noord-Europese principes, die ook wij in Nederland er graag op nahouden zijn een noodzaak om de Eurocrisis met een sisser af te laten lopen. De regio Zuid-Tirol, in het Noorden van Italië laat zien dat wijsheden uit het Noorden, gecombineerd met Italiaanse succesformules tot grote welvaart leiden. Zo ondervond Il Giornale tijdens een recent bezoek aan de regio.

Italianen moeten dus meer Duits worden maar er was een tijd dat Duitsers opeens Italiaan moesten worden. Bijna honderd jaar geleden werd Zuid-Tirol toebedeeld aan Italië, nadat het eeuwenlang tot de Habsburgse dynastie toebehoorde. Italiaans werd er amper gesproken maar daar bracht Mussolini verandering in. Vanaf begin jaren 20 van de vorige eeuw moest iedereen Italiaans spreken. Het Duits werd streng verboden, Tirol werd ‘Alto Adige’ en nieuwe Italiaanse plaatsnamen vervingen de Duitse. De bevolking bleef in het geheim de eigen cultuur bewaken en haar kinderen het Duits leren maar dit kon zelfs een gevangenisstraf tot gevolg hebben. Zo vertelde een Zuid-Tiroler aan Il Giornale wiens oma in de kelder de kinderen Duitse les gaf.

Voor de jongeren in Zuid-Tirol is landenkwestie geen issue meer

Het beste uit twee werelden

Op dit moment is Zuid-Tirol nog steeds Italiaans en het ziet er niet naar uit dat, ondanks dat er nog steeds politieke partijen zijn die annexatie met Oostenrijk of volledige onafhankelijkheid willen, het weer bij het grote Duitse rijk gaat horen. De oudere inwoners zijn de verandering nog niet vergeten en noemen zich nog steeds Duitser. De jongeren blijken een stuk pragmatischer te zijn. Voor hun is de landenidentiteit veel minder een issue. Men voelt zich weliswaar in de eerste instantie Zuid-Tiroler maar met het voetbal wordt er door velen gewoon voor Italië gejuicht.

Zuid Tirol is er namelijk in geslaagd het beste uit twee werelden te verenigen. Duitse structuur en punctualiteit met de dolce vita van Italië; het verfijnde eten, gevoel voor stijl en kwaliteit van leven. Il Giornale moest steevast aan de aperitivo voor het eten. Een borrelcultuur die we in Noord-Europa helaas nog niet eigen hebben gemaakt.
De combinatie legt de regio geen windeieren en dat realiseren de jongeren zich maar al te goed. Er is nauwelijks werkloosheid en het is op Lombardije na de rijkste regio van Italië.

Grote autonomie

De grote autonomie die de regio pas echt in 2001 heeft gekregen is een, weliswaar onder druk genomen, maar desondanks verstandige beslissing van de Italiaanse regering geweest. De bevolking is tevreden. Men mag zelf kiezen naar wat voor school de kinderen gaan. Een Duitstalige, een Italiaanstalige of eentje waar ook de oertaal gesproken wordt, het Ladinisch. Deze taal wordt nog door zo’n 3% van de bevolking actief gesproken (ook jongeren!) en kent zijn oorsprong honderden jaren terug. Verder spreekt 70% van de bevolking Duits en ruim 25% Italiaans. Op school wordt naast de hoofdtaal ook de andere taal onderwezen. Zo krijgen kinderen al jong veel taalgevoel mee en blijkt ook dat een extra taal als het Engels (dat vanaf het 9e jaar wordt onderwezen) eenvoudig wordt opgenomen. De jongeren in Zuid-Tirol realiseren zich dat hun toekomstkansen door de meertaligheid alleen maar groter worden.

Sterke economie

De sterke economie in de regio moet het voor een groot deel van het toerisme moet hebben. Dat wordt dan ook zeer vakkundig gepromoot met veel nieuwe banen tot gevolg. De autonomie zorgt er ook voor dat 90% van de belastinggelden direct terugvloeien naar de regio.Overigens is een tot voor kort ook zeer belangrijke lokale industrie, het houtsnijwerk, een flinke klap toegebracht. Chinezen, die de Italianen ook op veel andere gebieden dwars zitten, maken tegenwoordig machinaal niet van het handwerk te onderscheiden houten sculpturen.

De Zuid-Tirolers bundelden twee Europese hoofdculturen tot een ideale mix. Als ook beleidsbepalers in Rome een begin van deze cultuuromslag kunnen maken ligt er voor Italië een mooie toekomst in het verschiet. De eerste daden van Monti zijn in ieder geval hoopgevend.

Een reactie

  1. Mijn Familie bestaat uit;

    …Nederlands Italiaans Frans Duits Potugees Caapverdiaans Indonesisch Amerikaans Canadees Australisch…….en misschien nog wel meer…..Wat doen jullie moeilijk…….we hebben de leukste familie van de Hele wereld!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button