NieuwsSmaken

Beschermde streekproducten in Italië

In Nederland zijn we helaas een stuk minder actief om ons culinaire cultuurgoed te beschermen. Wat dat betreft kunnen we een voorbeeld aan de Italianen nemen, die laten hun culinaire kroonjuwelen niet misbruiken. Italiaanse Bagnara nougat ( Torrone di Bagnara Calabra)uit Calabrië en de Siciliaanse Pesca Bivona perzik zijn de nieuwelingen op de lijst van ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ (I.G.P. in het Italiaans) die de Europese Unie beheert. 

266 Italiaanse landbouwproducten telt de lijst inmiddels. Nederland moet het doen met slechts 10 producten zoals bijvoorbeeld Goudse kaas. Basterdsuiker was onze laatste nieuwe binnenkomer eind 2013.

De Italiaanse nieuwkomers werden gefeliciteerd op de internationale Salone del Gusto in Turijn eind oktober. Eerder dit jaar maakten al drie andere Italiaanse delicatessen promotie. De aardappel uit Viterbo, de honing uit Varese en de Lombardijse Strachitunt kaas.

Het PDO logo voor Beschermde Oorsprongsbenaming
Het PDO logo voor Beschermde Oorsprongsbenaming

Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)en de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB)

Het Beschermde Geografische Aanduiding keurmerk betekent dat tenminste één van de stadia van productie, verwerking of bereiding plaatsvindt in een bepaald gebied. De eisen gaan minder ver dan bij de Beschermde Oorsprongsbenaming. Bij wijn moeten voor de tweede kwalificatie bijvoorbeeld alle druiven waarvan de wijn gemaakt is afkomstig zijn uit dat geografische gebied. Bij een Beschermde Geografische Aanduiding hoeft dat maar 85% te zijn. Verder moet voor een BOB ook het vakmanschap van de productie erkend en vastgesteld zijn. Het BOB logo is rood, het BGA logo blauw.
Het doel van beide registraties is om de namen van streekproducten te erkennen en ze te beschermen tegen namaak.

Lijst met beschermde streekproducten Italië.

Bekijk de database met alle beschermde streekproducten in de Europese unie via deze link.
Een andere beschermd product zijn de Pomodorino del Piennolo, Pienollo tomaatjes. Lees meer

De Bivona perzik
De Bivona perzik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button