algemeenNieuwsSmaken

Italianen gek op vogeltjes; Om te eten…

Deze week werden twaalf Italianen in Roemenië gearresteerd na de vondst van meer dan duizend dode vogels op hun hotelkamers. Hoe de beestjes aan hun einde zijn gekomen leek meteen duidelijk toen de politie ook nog twintig jachtgeweren vond.  De dode vogels zaten verpakt in dozen, gereed voor verzending naar Italië.

In Noord-Italië is men in sommige regio’s gek op een paar vogeltjes aan het spit. De illegale jacht en handel is daarom wijdverbreid. De aanvoer van honderdduizenden vogeltjes komt met name uit Oost-Europa. De leeuweriken, lijsters, kwikstaarten en kwartels worden geleverd aan restaurants en slagers in Italië.

Lokale specialiteiten

Spiedo Bresciano

In een stad als Brescia is het eten van zang- en trekvogels nog steeds populair. Lo Spiedo Bresciano, De Bresciaspies, is een gerecht dat al eeuwen wordt gegeten. Het eten van de geroosterde vogeltjes kwam ooit voort uit armoede, omdat men geen ander vlees kon betalen of omdat er van de landeigenaren geen groter wild geschoten mocht worden.

Ook in Bergamo hebben ze een lokale specialiteit met vogels; Polenta e osei, polenta met wilde vogels.Dat was vroeger inderdaad polenta waar de echte beestjes bovenop werden gelegd. Trekvogels met een kleine snavel om precies te zijn. Het gerecht zal zonder twijfel nog wel eens stiekem worden opgediend.

Polenta e Osei met echte vogeltjes (boven) en de zoete variant die er op geïnspireerd is. Foto: Mulaohu , Flickr

Polenta e osei is nu echter meer bekend als smakelijke cake of cakeje dat het oude gerecht juist simuleert. De met gele suiker bestrooide cake stelt de gele polenta voor en in het midden zit een of meerdere vogeltjes van chocolademarsepein. Het is inmiddels zelfs een beschermd product en wie wel eens met Ryanair naar de luchthaven Milaan-Bergamo is gevlogen, heeft de cupcakevariant misschien in de vitrines zien liggen.

In Nederland stelde de Partij voor de Dieren kamervragen nu een restaurant in Cothen, spreeuw op de menukaart heeft staan. Lees meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button