NieuwsPizzaSmaken

Hoeveel pizza’s eten Italianen per jaar?

Pizza is wereldwijd misschien wel het meest succesvolle gerecht uit de Italiaanse keuken. Ook de Italianen zelf zijn er dol op. De Italiaanse Kamers van Koophandels hebben uitgerekend dat er in het land 3 miljard pizza’s per jaar gegeten worden.

Dat gebeurt bij 42.000 pizzeria’s waar je kan zitten en nog eens 21.000 afhaalrestaurants. In de branche werken 100.000 mensen en net als in Nederland niet alleen Italianen. Van die 100.000 komen er 20.000 uit Egypte, 10.000 uit Marokko en 5.000 uit Oost-Europa, Azië en andere landen.

De zaterdagavond is in veel gezinnen pizza-avond. 60% van de Italianen eet minstens één keer per week pizza en 15% zelfs meer dan één keer per week. De favoriete pizza? Natuurlijk, de klassieke Margherita. 35% van de Italianen geeft aan die het lekkerst te vinden.

Pizza in Italië is meestal niet duur. Gemiddeld € 2,88 voor een punt en zo rond de € 6,- voor een hele pizza. De duurste pizza troffen de onderzoekers aan in Milaan, de goedkoopste in het zuiden van Italië, in de stad Reggio Calabria.

Pizza is verslavend

Onderzoek van de Universiteit van Michigan liet ooit zien waarom we pizza zo lekker vinden. De ingrediënten zouden door het lichaam als grote beloning worden ervaren. Vooral caseïne, een melkeiwit, maakt in de verteringsfase caseomorfines vrij, en die werken op de receptoren van het genotshormoon dopamine. Kortom, eet je pizza dan word je blij door dopamine! De kleur en de aroma’s versterken dat effect nog een keer.  

Pizza is wél gezond

In Italië wordt de klassieke pizza als gezond beschouwd. Het zou passen in het mediterrane dieet, En dat dieet is het gezondste ter wereld toonden wetenschappers al vaker aan. Toch voeren de Italianen al een tijd strijd om deze claim. Zo is er bijvoorbeeld veel te doen om de Europese Nutriscore die een aantal traditionele Italiaanse producten als ongezond aanmerkt door bijvoorbeeld de hoeveelheid zout en vet.

Amerika

Amerikanen eten nog meer pizza dan Italianen. 13 kilo per jaar gemiddeld per persoon, tegen 8 kilo in Italië. Zoals je weet is de Amerikaanse variant van de pizza bijna een ander product. Een stuk vetter en met meer door Italianen verafschuwde ingrediënten zoals ananas

Hoeveel pizza's eten Italianen per jaar?
Pizza shoarma

Pizza historie

Van oudsher werd de pizza vooral genoten door de armen van de stad. Het was warm en voedzaam namelijk, dus zeer praktisch op het platteland, maar ook op straat. Met het bezoek van koning Umberto I en zijn vrouw Margherita aan Napels in 1889 kreeg het armeluisbrood ineens aanzien. Het koningspaar kende de pizza niet in het noorden van Italië en liet zich de traktaties van pizzabakker Raffaele Esposito welgevallen. De ontboden stadsbakker liet het paar op het Palazzo Capodimonte – tegenwoordig ook een prachtig museum – van drie smaken proeven; vis, kaas en olie, en mozzarella en tomaat met een blaadje basilicum.

De laatste pizza, in de kleuren van de Italiaanse vlag, viel in de smaak bij Margherita van Savoye en draagt sindsdien haar naam. 125 jaar na dato is de aanbevelingsbrief van het koninklijk paar nog altijd te zien in de pizzeria van wijlen Raffaele (Salita Sant’Anna di Palazzo 1-2). En hoewel de naam van Margherita voortleeft, is de naam van het restaurant kort na het overlijden van de beroemde pizzabakker veranderd in Pizzeria Brandi. Reserveren, zeker in de vakantieperiode, wordt aanbevolen.

De uitvinder van de Margherita moest in 2022 bijna sluiten! Lees meer.

Hoeveel pizza's eten Italianen per jaar?

Internationale carrière

Met het verkrijgen van de ‘royale’ status, begon voor de Napolitaanse pizza een internationale carrière. Los van het feit dat toeristen van Margherita wilden proeven in Napels, sloeg Margherita haar vleugels uit. De Italiaanse immigranten namen de culinaire trots onder meer mee naar New York, waar Gennaro Lombardi in 1895 de eerste pizzeria opende. Oorspronkelijk als troost voor zijn landgenoten met heimwee, maar al snel kregen de New Yorkers er lucht van. Daarmee was de inmiddels beroemde wijk Little Italy een feit. Hoewel de meeste Italiaanse Pizzaioli (pizzachefs) trouw bleven aan de receptuur en het beleg, ontstonden ook zogenaamde vrij-Amerikaanse variaties, zoals met ananas, vlees, ketchup en dikke bodems. Bovendien paste ‘die Italiaanse snack’ naar verloop van tijd prima binnen de cultuur van het fast food. Letterlijk trouwens, want New York had in de jaren vijftig van de vorige eeuw ook de primeur van de pizzaboy, respectievelijk van de Pizza Hut en Domino’s Pizza, die uw favoriete pizza thuis kwam afleveren.

Meer over pizza.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button