FilmKunst, film, muziekNieuws

Italianen eren Quentin Tarantino

Het Internationaal Filmfestival van Rome eert op 4 januari filmmaker Quentin Tarantino met een Lifetime Achievement Award. De 49-jarige regisseur (zijn vader is van Italiaanse afkomst) ontvangt de award tijdens de Europese première van Django Unchained, die in Italië plaatsvindt.

“Tarantino’s visie op film heeft onze onze collectieve verbeelding de afgelopen 20 jaar onmiskenbaar beïnvloed”, zei festivaldirecteur Marco Mueller. “Tarantino is een echte Amerikaan maar tegelijk toch zeer Europese filmmaker”

Django Unchained

Django filmposter
Django met Leonardo diCaprio

Django Unchained is een ode aan de Spaghettiwestern, het genre waarvan Tarantino een groot fan is. De inspiratie voor deze film kwam voort uit Django van Sergio Corbucci ‘s uit 1966. De Romeinse acteur Franco Nero, die 46 jaar geleden de hoofdrol speelde, komt ook terug in de nieuwe film met een klein rolletje. Leonardo DiCaprio (zijn ouders noemden hem naar Leonardo da Vinci), speelt een van de hoofdrollen.

De film was niet op tijd klaar voor het filmfestival van Rome dat al 17 november afgelopen jaar eindigde. Daarop besloot de organisatie Tarantino op een later moment in de schijnwerpers te zetten.

De regisseur ontvangt de prijs uit handen van de legendarische Italiaanse componist Ennio Morricone. Hij won vijf Oscars voor zijn muziek en schreef wereldberoemde melodieën voor films als The Good, The Bad & The Ugly en Once Upon a Time in the West. Ook voor de films van Tarantino schreef hij vaak de muziek.

De muziek van Morricone is ook te beluisteren in de nieuwe film van regisseur Giuseppe Tornatore waarin de Nederlandse actrice Sylvia Hoeks de hoofdrol speelt.

Tarantino in EYE op 17 januari 2013

Ter ere van de uitbreng van zijn nieuwe film presenteert EYE Amsterdam een speciaal programma met vertoningen van zijn films Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Jackie Brown, Kill Bill 1 & 2, Deathproof en Inglourious Basterds.

Ook vertoont EYE  films waar Tarantino veelvuldig naar verwijst en die hij als favorieten heeft bestempeld op zijn eigen filmfestival in Austin, waar hij zijn lievelingsfilms programmeert. Hieruit selecteerde EYE films als Rio Bravo (Howard Hawks 1959) en Django (Sergio Corbucci 1969). In dit programma komen genres als blaxploitation, westerns, vigilante en jaren tachtig horror terug. Verder is er een optreden van het B Movie Orchestra op zondagavond 20 januari (21.00).

Meer info 

UPDATE 10 januari 2013

Django Unchained is genomineerd voor 5 Oscars waaronder die van Beste film.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button