Nieuws

Italianen en de fiscus

Weinig mensen betalen graag belasting, behalve dan de superrijken in Amerika die onlangs pleitten om meer te mogen betalen. In Nederland heeft de overheid de wind er de laatste jaren aardig onder, er is bijna geen ontkomen meer aan. Wat dat betreft kan men in Zuid-Europa nog wat leren van onze minister de Jager die het niet leuker maakt, wel makkelijker en ook steeds beter je verstopte oude sok weet te vinden. Nee, dan de Italianen en Grieken! Opmerkelijke voorbeelden haalden de afgelopen maanden het nieuws.

Zo zijn er volgens de Griekse belastingdienst bijvoorbeeld in Athene 324 zwembaden geregistreerd voor de onroerende zaakbelasting. Google Earth toonde aan dat er 17.000 zwembaden in de Griekse hoofdstad zijn! De leveranciers van zwembaden meldden plotseling een stijging van het aantal groene zeilen, zodat de blauwe rechthoeken niet meer vanuit de lucht zijn te zien. Ook telde Griekenland meer Porsche Cayennes dan inwoners met een officieel inkomen van meer dan 50 duizend euro.

Italiaanse armen verplaatsen zich per luxe jacht, Ferrari of helikopter

Italianen en de fiscus
Belastingontduiking vaakst in het zuiden

In Italië zou je medelijden krijgen met veel artsen, notarissen en ondernemers. Vaak moeten ze rondkomen van een schamele 20.000 euro per jaar. Althans… voor de fiscus. De nieuwe premier Mario Monti heeft de euro’s keihard nodig en daarom deed de krant Il Sole 24 Ore onderzoek. De journalisten ontdekten dat bijna de helft (zo’n 20.000 stuks) van de luxe jachten eigendom is van Italianen die bij de fiscus claimen minder dan 20.000 euro per jaar te verdienen. En in de categorie modaal (20-50.000 euro) bleken 181.171 Italianen een dure sportwagen te bezitten! Meer dan 600 van de 12,2 miljoen belastingbetalers met een modaal inkomen hebben zelfs een eigen vliegtuig of helikopter.

Ooit, in 1981, wist de toenmalige minister van Financiën Franco Reviglio te melden dat de schatkist door het ontduiken van de belasting 28.000 miljard lire (€54 miljard) misliep. Het ging toen om 7 à 8% van het BNP. Dat werd toen als een schandalig hoog bedrag beschouwd. Maar nu is de belastingontduiking volgens het Italiaanse bureau voor statistiek Istat gestegen tot een bedrag tussen de 16,3% en 17,5% van het BNP, ofwel een bedrag van tussen de €255 en €275 miljard. Dat is maar liefst vijf keer zo veel als in 1981.
Als deze belastingen allemaal zouden worden geïnd is Italie in 5 jaar van haar staatschuld van 1.200 miljard euro af.

Italianen en de fiscus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button