CampaniëNapelsNieuws

Italianen en afval scheiden. Nog even wennen

Deze week werd bekend dat de Napolitaanse afvalberg op de boot gaat naar Nederland. Dat is in ieder geval een tijdelijke oplossing maar de vraag is of het een begin is van een verbeterde afvalverwerking. Italië is een schitterend land alleen moet je vaak constateren dat men makkelijk met vuilnis omgaat waardoor bermen en natuur bezaaid liggen met plastic. Toch komen er vanuit de lokale overheid steeds meer initiatieven om het huisvuil te beheersen. Een aantal in Italië woonachtige Nederlanders doet op het Italieforum verslag.

Anna: “De firma Asia (red. die ook het huisvuil naar Nederland gaat verschepen) is begonnen met het uitgeven van containers huis aan huis. Buiten de plastic en glascontainers op straat nu de kleinere versies voor thuis ipv grote container op straat. Iedereen een mini organico voor in huis die je leegmaakt in de gezamenlijke organico container. En dan nog een indifferenziata. De papiercontainers hadden we al per complex. Een mooi instructieboekje erbij en het zou toch moeten werken? Voor ons geen probleem maar zal het voor de Napolitaan werken en zal het uiteindelijk ook niet meer op de grote hoop terecht komen? We zullen het zien…”

Reactie van Estherina: “Bij ons komen ze 3x per week het umido ophalen, 1x per week glas en blik, 1x per week oud papier, 2x per week secco. En toch werkt het hier, vlak buiten Rome, niet. Er zijn ontzettend veel mensen die ‘s ochtends hun vuilniszakkie in hun dure auto zetten en meenemen naar het werk in Rome waar nog wel containers te vinden zijn, of nog erger je ziet ‘s middags de werksters bij de bushalte wachten met de vuilniszak. En dan heb je nog die denken je het gewoon op de parkeerplaats van de supermarkt kan achterlaten, deurtje open en eruit die handel en dan heb je nog die denken dat het normaal is om op de autoweg achter te laten. Ik denk dat het in Napels niet echt beter zal gaan. Jammer maar het lijkt er op dat de Italiaan er nog niet klaar voor is”


Reactie van Maria:“Ook hier in het noorden werkt het niet echt. In de plaats waar ik woon wordt het huisvuil een paar keer per week opgehaald. Twee keer in de week de zak met secco. Twee keer in de week legen ze het bakje met humido, drie keer in de twee weken de zak met plastic, en één

Afval scheiden in Italië
Afval scheiden in Italië

keer in de twee weken de bak met glas en blik.  Oud papier halen ze één maal per maand op, maar er staan regelmatig op verschillende plaatsen containers waar je zelf het oud papier in kunt doen. Daarbij kun je iedere dag gratis je groot vuil wegbrengen. Je krijgt de vuilnis zakken en zakken voor umido en de bakken voor umido en glas/blik gratis. En nog vinden mensen het nodig om hun huisvuil langs de weg of in het bos achter te laten. Uiteraard betaalt iedereen een bijdrage aan de gemeente.

Reactie van Monique: Bij ons werkt het perfect, je levert het in en je krijgt een vergoeding voor je papier, aluminium, glas etc. dit tegoed wordt afgetrokken van je vuil rekening. Zelfs in NL werkt het volgens mij niet zo goed! Als je niet naar het verzamelpunt wilt rijden dan staan er overal containers langs de weg. We praten over een kleine gemeente in de Marche, voor alle duidelijkheid 😉

In Napoli zag ik tot mijn grote verbazing 80% van de klanten van een ijssalon, met rondom (lege) prullenbakken, op vijf meter afstand hiervan hun lege flessen en papieren servetjes zo over de muur een onderliggende tuin in kieperen. Volgens mij is het probleem daar dus meer een kwestie van mentaliteit…

Lees hier het bericht over het vuilnis van Napels naar Nederlandse ovens.

App voor afval scheiden in Italië

Waar moet wat, dat is geregeld de vraag. Neem bijvoorbeeld die Pringles verpakkingen of de zilverfolie waarmee koekjes zijn verpakt. In Italië is er nu een populaire app die precies vertelt wat waar moet.

Beschikbaar voor Android of Apple

Een reactie

  1. Waarom betalen wij veel geld per jaar voor het ledigen van het restafval terwijl Amsterdam veel geld verdient aan de verwerking van het Italiaanse afval?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button