NieuwsVakantie

Steeds minder Italiaanse zandstranden openbaar

Het is steeds moeilijker om een stukje openbaar zandstrand te vinden in Italië. 43 procent is nu privé eigendom. Dat maakte de milieuorganisatie Legambiente in haar Strandenrapport bekend. Gelukkig zijn er ook nog plekken waar je wel gratis je handdoek mag neerleggen.

Al bijna de helft van de zandstranden behoort dus toe aan een lido, camping, resort of andere zakelijke eigenaren. Legambiente zag de afgelopen twee jaar een stijging van 10.800 naar ruim 12.000 lido’s. Sinds het jaar 2000 zou het aantal privéstranden zelfs zijn verdubbeld.
Wettelijk gezien mag je trouwens nog wel een paar meter vanaf de waterlijn vrij lopen. Maar een handdoekje leggen binnen de omheining kan echt niet. Dan moet er afgerekend worden voor je zitplaats. Dat kan aardig in de papieren lopen. Op de echte hotspots tot meer dan 100 euro per dag! Italiaanse consumenten organisaties klagen dat de ondernemers dit jaar de prijzen ook nog eens fors hebben verhoogd, ter compensatie van de Coronaverliezen. Een camping of vakantiepark met een eigen strand en gratis bedjes voor de gasten kan je dus veel geld schelen.

Een ander bekend fenomeen, de strandverkopers….

Deze situatie leidt soms tot een stukje van 50 meter openbaar strand, fijngeknepen tussen een hele serie aaneengesloten stabilimenti, zoals de strandtenten met strand in Italië heten. Die kleine lapjes zijn vaak ook nog het minst aantrekkelijk qua uitzicht, of er loopt een vieze afvoer waardoor zwemmen zelfs gevaarlijk kan zijn.

Geen enkel gratis strand

In sommige regio’s is het helemaal zoeken naar een gratis plekje. In Ligurië, Emilia Romagna (o.a. Rimini) en Campanië is 70% al geclaimd. In Rimini is slechts 10% van het strand openbaar en in de plaats Gatteo is zelfs geen enkel strand voor iedereen vrij toegankelijk!

Op openbare stranden kan het op mooie dagen nogal druk zijn, zoals hier in Lerici, valkbij La Spezia

Waar kan je nog wel gratis naar het strand?

Gelukkig zijn er regio’s waar de commercie, soms wettelijk, in de hand wordt gehouden. In Friuli Venezia Giulia, op Sardinië en Sicilië is nog 80 procent van de zandstranden openbaar. Pikant genoeg zijn die stranden vooral op Sardinië ook nog eens het mooiste van heel Italië. Het enige nadeel is dat ze soms lastig bereikbaar zijn.

Minder zand strand door erosie en klimaatverandering

Percentage kust bedreigd door erosie

Sorry, dit is niet het meest vrolijke bericht op deze site. Door erosie is de afgelopen vijftig jaar al meer dan veertig miljoen vierkante meter zandstrand verdwenen. Door de klimaatverandering en zeespiegelstijging verwacht men dat vooral de zandstanden in de regio’s Abruzzen, Calabrië en Sicilië verder zullen afkalven.

We sluiten graag positief af!

Steeds meer lido’s nemen vergaande milieumaatregelen. Zo gebruiken ze geen plastic meer in de bars en restaurants, ze serveren lokale producten, installeren zonnepanelen en maken het makkelijker voor fietsers.

Lees het hele rapport (Italiaans) van Legambiente.
Lees meer over de schone stranden in Italië 2021 met de blauwe vlag en over de gewoontes en regels op het Italiaanse strand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button