NieuwsSmakenWijn

Zuid-Italiaanse wijn steeds betere kwaliteit

Over het onderwerp wijn raak je niet snel uitgepraat. Dat deden de wijnprofessionals afgelopen maandag dan ook niet. Ze kwamen voor de 6e keer in de Amsterdamse Kookfabriek bijeen om Italiaanse wijn te proeven, te ruiken en natuurlijk ook te verkopen. Van de Italiaanse grond en zon komt zoals u natuurlijk weet geweldige wijn en de diversiteit is in veel opzichten erg interessant. Want zoals een van de deelnemers ons toefluisterde: “Frankrijk is een wijnland, Italië is een wijncontinent…”

Naast het proeven en het inclusief de gewichtige wijntermen keuvelen over de talloze bijzondere druivensoorten die Italië kent, bezochten we de lezing van vinoloog Hein Sas. Hij had een verrassend experiment om zijn stelling aan te tonen dat de wijnen uit het zuiden van Italië, Sas trekt de grens gemakshalve vanaf De Marken, de concurrentie met de bekende namen uit het noorden inmiddels heel goed aankunnen. Wat ons als wijnconsument en de restaurateurs als inkopers dan weer erg aanspreekt is dat die wijnen uit het zuiden dus wél erg goed zijn, maar niet erg duur!

Steeds betere kwaliteit

Zuid-Italiaanse wijn steeds betere kwaliteit
Catarratto druiven

Volgens Sas hebbende Zuid-Italiaanse wijnen de laatste jaren veel aan kwaliteit gewonnen. De wijnboeren hebben ontdekt dat met dezelfde druiven waarmee ze vroeger weliswaar literrecords braken, maar geen enkele bicchiere scoorden (de Italiaanse wijnonderscheiding), met een andere aanpak opeens een karaktervolle fles gemaakt kan worden. Zo worden bijvoorbeeld op Sicilië de druiven die voorheen in de Marsala gingen, uw weet wel, de op Sherry lijkende wijn, nu liefdevol verwerkt tot wijnen waar je tal van smaken en geuren in kan herkennen.

Witte wijn heeft in het zuiden van Italië geen lange traditie, maar wie altijd dacht het daar voor witte wijn te warm is moet de topwijnen uit De marken of de Abruzzen eens proeven. Druivenrassen als Fiano, Cattaratto en Trebbiano d’ Abruzzo zijn sterk in opkomst.

Pepsitest

Vroeger had je de Pepsitest en tegenwoordig heten dit soort publiekstrekkers een ‘Battle’. Één ding is zeker, het blijft altijd leuk en verrassend. Sas liet steeds een bekende naam van witte wijn uit het noorden proeven tegenover een waardige tegenstrever uit het zuiden. De vakmensen moesten erkennen dat de paren iedere keer aan elkaar gewaagd waren. Daarbij viel het op dat iedere wijn een volstrekt eigen karakter had.

Nu wilt u natuurlijk weten wat die voordelige pareltjes uit het zuiden zijn. We mogen de namen uit de proeverij met goedkeuring van meester Sas met u delen. Niet meteen aan de grote klok hangen alleen, laten we met het oog op de portemonnee de wet van vraag een aanbod nog even buiten de deur houden…

[divider][divider]

Proeverij Italiaanse wijnvakdag 2015

WIT/BIANCO

Spannend wit van autochtone druivenrassen (Zuid versus Noord)

Zuid-Italiaanse wijn steeds betere kwaliteit

Thema: Prijs-kwaliteit/budget
Noord: Veneto: Monte del Frá, Bianco di Custoza Sup., Cà del magro 2013
Zuid: Le Marche: Belisario, Verdicchio di Matelica, Vignetti del Cerro 2013

Thema: blending, een ‘gouden huwelijk’
Noord: Alto Adige: Josef Niedermayer, Terlaner, Hof zu Pramol 2012
Zuid: Sicilië, Tasca d’Almerita, Contea di Sclafani, Nozze d’Oro 2012

Thema: Van vulkanische bodem
Noord: Veneto, Inama, Soave Classico, Vin Soave 2013
Campania: La Sibilla, Campi Flegrei, Falanghina 2013

Thema: Lokale druiven in handen van uitzonderlijke wijnmakers
Emilia Romagna: Fattoria Zerbina, Albana Secco, Ceperano 2013
Sicilië: Marco de Bartoli, Terre Siciliane, Grillo Vignaverde 2013

Thema: Een vleugje Moro, krachtig wit bij de smaakrijkdom van de mediterrane keuken
Lombardije: Bertani Lugana Le Quaiare 2014
Sicilië: Vasari, Mamertino Bianco 2014

Thema: Vol, zacht en aromatisch
Piemonte: La Sparrina, Gavi di Gavi 2013
Sardegna: Vigne Surrau, Vermentino di Gallura Sciala 2013

Thema: Mineraliteit en complexiteit
Friuli: Ebi Keber, Collio Bianco 2013
Campanië: Ciro Picariello, Fianno di Avellino 2011

Zuid-Italiaanse wijn steeds betere kwaliteit
De wijngaarden van Nanfro op Sicilië

ROOD/ROSSO

rosso-piceno-superiore-tenuta-de-angelis-markenBetaalbaar en verrassend rood uit Oost- en Zuid-Italië

Licht, maar ook complex 
Sicilië: Antica Tenuta del Nanfro, Frappato 2013
De Marken: Podere Santa Lucia, Lacrima di Morro d’Alba 2012

Toegankelijk en verfijnd
De Marken: De Angelis, Rosso Piceno Superiore 2011,
Sicilië: Firriato, Nero d’Avola Chiaramonte Rosso 2012

Krachtig en vol
Puglia: Palamà, Salice Salentino Albarossa 2012
Sardegna: Cantina Dorgali, Cannonau di Sardegna Tunila 2012
Abruzzo: Valori, Montepulciano d’Abruzzo. 2012

Zwoel en rijp ofwel: Primitivo & friends!
Puglia: Cantina Due Palme, Salento Susumaniello Serre, 2013
.Puglia: Plantamura, Gioia del Colle Primitivo Etichetta Nara, 2011
Puglia: Leone de Castris, Primitivo di Manduria Villa Santera 2013

Tannines en terroir ofwel: Aglianco!
Basilicata: D’Angelo, Aglianico del Vulture 2011
Molise: Di Majo Norante, Aglianico del Molise Contado, 2011

Een impressie van de Italiaanse wijnvakdag 2015

_DSC0007
_DSC0014
_DSC0021
_DSC0025
_DSC0033
_DSC0050
_DSC0054
_DSC0056
_DSC0067
_DSC0073

2 reacties

    1. Alle genoemde wijnen zijn in Nederland verkrijgbaar. Oa bij specialisten als Vinoblesse, Villa Fattoria, Anfors, Tasteofsicily en Provino wijnimport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button