NieuwsSmakenWijn

Italiaanse wijn verovert de wereld

Deze week was de grootste wijnbeurs ter wereld, de Vinitaly in Verona. Daar werd bekend dat het marktaandeel van Italiaanse wijn op de wereldmarkt was gestegen was van een kleine 22 naar ruim 24 procent. Het gaat dus goed met de export van Italiaanse wijn. In totaal wordt er jaarlijks voor 4,4 miljard euro geëxporteerd.

De grootste markten zijn nog steeds Amerika , Engeland en Duitsland maar met name in opkomende markten als China, Zuid-Amerika en Rusland zien de producenten veel groeikansen. Een van de grote successen is de Prosecco die bijvoorbeeld in Amerika ongekend populair is geworden.

Een andere trend is dat nu ook veel kleine wijnboeren hun weg naar het buitenland weten te vinden doordat ze de laatste jaren steeds professioneler zijn gaan werken.
De export is belangrijk want de thuismarkt staat onder druk door de recessie. Italianen drinken minder en goedkopere wijn uit eigen land.

Voor het komend jaar komt de export misschien wel onder druk te staan want de oogst van 2011 viel ver terug door een ongunstig klimaat. Maar de Italianen zelf drinken dus minder wijn en daarom is waarschijnlijk meer beschikbaar voor de export. Daarnaast kan de relatieve schaarste ook tot  hogere prijzen en interessantere marges leiden.

Drink u binnenkort een fruitige Versace?
Drink u binnenkort een fruitige Versace?

Wilt u nog een glaasje droge Versace mevrouw?
De Italiaanse modehuizen hebben een ijzersterk imago en wereldwijde bekendheid. Het is dan ook niet zo gek dat veel andere branches hun producten proberen te koppelen aan merken als Prada, Versace en Armani. Zo schreven we al over de Armani Hotels en de Fendi kinderwagens en auto’s.

Nu willen ook de wijnmakers meeliften op de fashiondesigners. Met name voor promotie in Amerika en opkomende markten als China en Brazilië. Tijdens grote modeshows en modegerelateerde evenementen van bijvoorbeeld Versace, zullen er daarom voortaan alleen nog maar Italiaanse wijnen op de kaart staan.

Een woordvoerder van de producten gaf aan dat voor landen waar de mensen het verschil niet weten tussen de verschillende soorten wijn, de koppeling met mode van groot belang zal zijn. Il Giornale maakt het niet zoveel uit. De Pinot Prada, Verdicchio Versace en D&G D.O.C. zal vast uitstekend smaken…

Lees meer over de beste Italiaanse wijn volgens wijngids Gambero Rosso.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button