algemeenLezersverhalenNederlanders in ItaliëNieuws

Italiaanse verjaardagstraditie: gezamenlijk feest met leeftijdsgenoten

Stel je bereikt een leeftijd die de moeite waard is om echt te vieren. In Italië is het dan in veel kleinere plaatsen gebruik om dat te vieren met je leeftijdsgenoten. La festa dei coscritti wordt het genoemd.

Susanne Uhl en Pieter Vening wonen al jaren in Italië en wisten niet precies wat ze aan moesten met de kaart die ze zes jaar geleden kregen. Pieter kreeg een mooie uitnodiging om op een verjaardagsfeest te komen. Dat leek een goed idee, nog maar net in Italië. Zo konden de eerste vrienden gemaakt worden. Het was alleen niet duidelijk wie er precies jarig was, de namen onder de uitnodiging waren onbekend.

Pas op de dag zelf ontdekten ze hoe deze Italiaanse traditie werkte en pas geleden was Susanne zelf het feestvarken, op haar 60-ste verjaardag, zo schrijft ze Il Giornale.

De verjaardagsuitnodiging
De verjaardagsuitnodiging (klik om te vergroten)

Privacy

Als iemand het feest wil organiseren wordt een uitnodiging gemaakt. Vervolgens wordt aan de gemeente een bestand gevraagd met mensen van hetzelfde geboortejaar. Susanne schrijft dat ze verbaast is dat het bestand ook erg gemakkelijk door de gemeente wordt verstrekt, gelet op het feit dat Italianen erg privacygevoelig zijn. Normaal gesproken moet je bij elke officiële handeling een extra handtekening zetten, aldus Susanne.

De organisatoren regelen een restaurant, de muziek en de fotograaf en de uitnodiging wordt verzonden. Iedereen mag komen en je mag zoveel gasten meenemen als je wilt. Zo hoef je nooit alleen je verjaardag te vieren! De kosten zijn wel voor eigen rekening.

En zo vierde Susanne op 9 december met dertig jarigen en tachtig andere gasten haar zestigste verjaardag. Aan tafel de plaatselijke ‘carabiniero’, de dame van het loket van de ‘Poste Italiane’, een schooljuf, een ex-burgemeester die nu in de administratie van het ziekenhuis werkt en vele onbekenden die inmiddels verhuisd zijn maar toch de uitnodiging ontvingen.

Het menu van de verjaardag
Het menu van de verjaardag (Klik om te vergroten)

Pranzo

Over de lunch zelf kan Susanne na al die jaren in Italië nog steeds lyrisch vertellen. “Een typische pranzo met water en wijn, de gebruikelijke voorafjes, een overheerlijke truffelrisotto, een ‘pasta al ragu’ en dan voor de ‘secondo’ geroosterd vlees in overvloed. En aan het eind natuurlijk toetjes, limoncello, grappa en koffie”.

“Tussen de risotto en de pasta werd de groepsfoto genomen (zie foto boven) en aan het einde natuurlijk een taart in de vorm van 60 met kaarsen……hoe leuk kun je het maken?!”

Susanne en Pieter genoten van een praatgrage buurvrouw, de gezellige knulligheid van een dorpsfeest en een zondagse pranzo; “De komende dagen zullen ons weer meer mensen op straat groeten en als we dan verbaasd kijken of even navragen van waar we elkaar kennen zal het antwoord zijn: Il compleanno,  I nostri primi 60 anni!”

Overigens is het zo dat in in de kleinere dorpen en steden La festa dei coscritti veel op een schoolreünie lijkt. De jarigen zijn doorgaans klasgenoten van elkaar geweest.

Pieter en Susanne verhuren kamers en vakantiewoningen in de regio De Marken.
Meer informatie via hun site www.belfiore-italia.com 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button