algemeenNieuws

Italiaanse toerist steeds vaker naar Nederland

Voor ons is Italië het beloofde vakantieland waar we het liefst zo vaak mogelijk naar afreizen maar komt de Italiaan ook wel naar ons? Italianen gaan massaal in eigen land op vakantie en geef ze eens ongelijk. Als ze toch de grens over gaan zijn Spanje en Frankrijk het populairst. Toch bezoeken steeds meer Italianen ons land. Door de opkomst van low-cost maatschappijen zijn bijvoorbeeld stedentrips voor Italianen ideaal voor een korte vakantie naar het buitenland.

Tijdens de troonswisseling in 2013 steeg het aantal boekingen vanuit het buitenland rond 30 april met 25%. Maar vanuit Italië was de belangstelling het allergrootst. Een stijging van 35%, nog meer dan de Duitsers! Het imago van Nederland bij de Italianen is uitstekend en wordt steeds beter als de gast recent nog een bezoek aan ons land bracht. Nederland wordt gezien als een goed bereikbaar land dat zeer geschikt is voor korte vakanties. Bovendien biedt Nederland naast kunst en cultuur ook een grote diversiteit aan natuurschoon.

Italianen op plaats zes

Italiaanse toeristen in Nederland
Italiaanse toerist steeds vaker naar Nederland. Bron: NBTC

In 2014 kwam bijna 4% van alle bezoekers aan Nederland uit Italië. Daarmee staat dit land op plaats zes van buitenlandse bezoekers, in totaal gaat het om 503.000 gasten uit Italië. Een stijging van 10% met het jaar ervoor en 20% met 2012! Het NBTC verwacht dat dit aantal door stijgt naar 520.000 in 2020. Overigens is het zakelijke bezoek relatief nog belangrijker, daar staan de Italianen op de 4e plaats achter het Verenigd Koninkrijk, de VS en Duitsland.

Bijna 80% van de Italiaanse bezoekers komt uit Midden- en Noord-Italië en het merendeel komt met het vliegtuig, 8% komt met de auto. Gemiddeld geven ze € 910,- p.p uit. Italianen komen vooral in hun vakantiemaand augustus naar Nederland.

Twee derde van de Italiaanse gasten verblijft bij een bezoek aan Nederland in een van de grote steden en dat doen ze massaal in een hotel (96%). 60% gaat naar Amsterdam, dat daarmee de grootste trekpleister van Nederland voor Italianen is. In Utrecht en Den Haag mogen ze nog wel wat extra’s doen om de Italiaan te verleiden. 

Italiaanse reizigers houden van stedentrips en zijn zeer geïnteresseerd in cultuur en kunst. Museumbezoek of een andere (historische) bezienswaardigheid staan dan ook bovenaan het activiteitenlijstje. Daarmee scoren ze veel hoger dan andere toeristen.

Italianen vallen voor de ‘Hollandse iconen’

De Italiaanse vakantieganger is gek op onze bekende attracties. De grachten, de kaas, het Delfts Blauw, de tulpen en de molens. Dat vindt de Italiaan uniek blijkt uit onderzoek. Het contrast tussen heden en verleden vinden ze fascinerend. Italianen vinden Nederland daarom een aantrekkelijke en veelzijdige vakantiebestemming.

Italiaanse toeristen zijn ook gek op onze bloemen want die zijn in Italië twee tot drie keer zo duur. Daarnaast wint de fiets aan populariteit. Italianen vinden Nederland een ideaal fietsland gezien de veiligheid die de duizenden kilometers aan fietspaden bieden.

En ze willen terugkomen!

Van alle Italianen die Nederland hebben bezocht, geeft 83% aan Nederland zeker opnieuw te willen bezoeken!

Met deze plaatjes maakt Nederland in Italië reclame
Met deze plaatjes maakt Nederland in Italië reclame

Bijna evenveel Italiaanse als Nederlandse bezoekers in Van Gogh Museum

Mede dankzij het Italiaanse onderwijs zijn Italianen echte cultuurminnaars. Eén van de iconen die de Italianen dan ook aanspreekt, is het Van Gogh museum. In 2012 was tien procent van de museumbezoekers uit Italië afkomstig en in 2014 zelfs 12%. Daarmee staan de op de tweede plek na Nederlandse bezoekers maar nog voor de Fransen, Amerikanen en Britten.  Meer dan één op de drie Italianen bezoekt het museum als ze in Nederland zijn dus wil je je Italiaans ophalen; ga dan even in de rij staan in Amsterdam!

Italiaanse toerist steeds vaker naar Nederland

Een reactie

 1. Zondag 4 juni vanaf 14.00 is er in Bosvreugd Tilburg een Sardiniedag met Gruppo Tazenda
  voorprogramma: Sardijnse folklore met Frédéric Olla (zangeres) en Ireneo Massida (acordenist)
  Markt met Sardijnse producten
  Pizzeria en Sardijnse keuken
  Sardijnse Wijnen en mirto

  GRATIS ENTREE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button