Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Italiaanse theatermaker Pippo Delbono naar Amsterdam en Breda

Voor theater- en operaliefhebbers die ook nog gek zijn op Italië valt er de komende weken veel moois te zien. Ten eerste meldden we al de komst van het Teatro Lirico Sperimentale uit Spoleto op 12 mei tijdens het Italië Evenement. Op vrijdag 11 april komt de wereldberoemde Italiaanse theatermaker Pippo Delbono naar Breda en 13 april naar Amsterdam.

Enfants terrible Delbono is internationaal vermaard om zijn spraakmakende werk. Het is een duivelskunstenaar met cultstatus in eigen land en ver daarbuiten. Misschien zag u zijn Il silenzio op het Holland Festival 2005.

In Breda (Chassé theater) en Amsterdam (Stadsschouwburg ) is zijn nieuwe voorstelling Questo buio feroce (This Wild Darkness). De voorstelling is Italiaans gesproken en Nederlands boventiteld.

Italiaanse theatermaker Pippo Delbono naar Amsterdam en Breda
Pippo Delbono

Eigenzinnig werk

Questo buio feroce is gebaseerd op de autobiografische essays van Harold Brodkey, die stierf aan aids. De Italiaanse cultregisseur Pippo Delbono maakt er een intense, overrompelende voorstelling van. Met professionele acteurs, maar ook met opmerkelijke performers, waaronder een doofstomme man, een psychiatrische patiënt en een Noord-Afrikaanse asielzoeker. Met zijn zeer eigenzinnige werk bestormt Delbono de internationale podia en won meerdere belangrijke theaterprijzen.

Internationale media schreven:

“De Grandeur van de Italiaanse cinema en de gekte van carnaval”
Questo buio feroce is ‘een onstuimige viering van het leven in de schaduw van de dood’, in een reeks donkere, poëtische taferelen. Er is de grandeur van de Italiaanse cinema, maar ook de gekte van het carnaval. Delbono “laat een ontstellende schoonheid op ons los, als van Felliniaanse silhouetten, clowneske grimassen, schilderijen van Goya”, (Le Monde)
“Questo buio feroce slaat het publiek in de ban en laat het achter met tollende hoofden. Bellisimo!” (The Montreal Gazette)
“Fantastisch, vreemd en verontrustend.” (Toronto Star).Questo buio feroce is te zien op 11 april in het Chassé theater in Breda en op 13 april in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button