algemeenNieuws

Italiaanse straatnamen en wijken in Nederland

De meeste van ons proeven slechts een keer per jaar het genoegen in Italië te zijn, sommigen misschien nog een tweede keer en de echte geluksvogels gaan nog vaker. Als emigreren net een brug te ver is hebben we voor de echte Italiëfans een alternatief bedacht om het hele jaar in Italiaanse sferen te zijn; wonen in een Italiaanse straat!
Il Giornale ging op zoek naar Italiëgerelateerde straten, lanen, plantsoenen, dreven, kades en hofjes.

Erg leuk is het natuurlijk om in de Italiëstraat te wonen en dat kan in Coevorden, Almere en Alphen aan de Rijn. In IJsselstein, Heerlen, Eindhoven, Assen, Beverwijk, Haarlem, Emmen en Zoetermeer vinden we de Italiëlaan en in Bodegraven de Italiëweg.

Italiëwijk

Nog leuker is een hele Italiëwijk en die zijn er in Eindhoven en Den Bosch. De Italiaanse wijk in Eindhoven is een walhalla voor de liefhebber. Hier kan je wonen aan het Palermo- en Comopad en aan de Tarantostraat of de Livernolaan. De wijk kent meer dan 15 straten genoemd naar Italiaanse steden. Enig minpuntje: de naoorlogse huizen doen niet echt Italiaans aan.

De Venetiëkade in Den Bosch. Met een beetje fantasie zie je de Rialtobrug
De Venetiëkade in Den Bosch. Met een beetje fantasie zie je de Rialtobrug

Venetiëkade aan het water

In Den Bosch vinden we een fraaie nieuwbouwwijk aan de Noorderplas met bijna 10 straten met Italiaanse steden op de bordjes. De topper is wat ons betreft de Venetiëkade die, zoals de naam al doet vermoeden, direct aan het water ligt. Het grachtje is pittoresk en net echt!

Italiaanse regio’s

In Rotterdam is de wijk Lombardijen vrij bekend. Leuk is dat veel straten in de wijk zijn vernoemd naar Italiaanse schrijvers. Wij zouden in deze wijk gelukkig worden van een optrekje aan het Ariostohof, de Pirandellostraat, Catullusweg, Goldonistraat of de Dantelaan!

De gemeente Oldenzaal is ook door Italië geïnspireerd. In een wijk vinden we onder andere de Umbrialaan en de Elbalaan. Dat was kennelijk nog niet genoeg Italië want men besloot de omliggende weg Operalaan te noemen en de straten die daarop uitkomen Aidalaan en Toscalaan. Wie daar woont kan voor een zere teen terecht bij huisartsenpraktijk Vivaldi.

Verwarring

Toscane, in Purmerend…

Vraag je aan sommige inwoners van Amstelveen, Helmond of Utrecht waar ze wonen dan kan dat enige verwarring opleveren. “In de Dolomieten”, zullen ze namelijk antwoorden! Sommige Leusdenaren kunnen je vol trots melden dat ze in Calabrië wonen. Dat ligt in dit geval tussen het Dolomietenpad en de Ardennen.
Andere mensen hebben sinds kort Toscane als adres. Alleen hier geen cipressen maar veel onkruid tussen het zand van de nieuwbouwwijk in Purmerend.

Componisten, kunstenaars en wetenschappers

Michelangelostraat Amsterdam met monument van Jaap Kaas

Op muzikaal gebied verwierven Italiaanse componisten wereldfaam en dat zien we terug in de Hollandse straatnamen. Rossini, Vivaldi, Puccini, Bossi, Bellini, Verdi; je huis is al meteen meer waard als deze grootheden je straatnaam sieren.

Ook de Italiaanse kunstenaars hebben stijlvolle straatnamen opgeleverd in de Hollandse polder. Da Vinci, Rafael, Giotto, Michelangelo en Botticelli. In o.a Almere, Amsterdam en Geleen kregen straten met de namen van deze Italianen een wonderschone klank.

Nog bonter maakt Houten het. Daar geen straat of weg maar Via! De Via Horta, Via Culina en Via Tunica hebben de project-ontwikkelaars voor een nieuwe wijk bedacht. Die straten worden doorkruist door het Forum en de Porta Basilica.

Kruidenwijk Almere

In Almere wordt in de kruidenwijk zonder enige twijfel heerlijk Italiaans gekookt. In de Tijmstraat, Saliestraat en Basilicumweg moet ieder buurtfeest een culinair walhalla zijn.

Paus

Paushuize op de Pausdam in Utrecht

Zeldzaam, maar met een lange historie, zijn de straatnamen die naar een paus vernoemd zijn. In Utrecht is er de Pausdam, in Tilburg de Paus Adriaanstraat en in Haarlem de Paus Leostraat.

Auto’s

Toyota aan de Ferrarilaan. Jammer…

In Oud-Beijerland kan je niet in de Ferrarilaan of de Lamborghinilaan wonen maar in deze vrij nieuwe straten zijn wel een aantal autodealers gevestigd. Dat de dealers Citroëns en Toyota’s verkopen drukt de pret wel een beetje maar van de Maseratilaan om de hoek krijgen we weer een grote glimlach op de mond.

Het Sint Pietersplein in Tilburg

Het voormalige Sint Pietersplein in Tilburg. Net even anders dan Rome…

Inwoners van Tilburg konden zich tot voor kort een lange reis naar Rome besparen. Die hadden hun eigen Sint Pietersplein in de wijk Groeseind. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat dit plein het niet haalde bij de naamgenoot in Rome en dat vonden ze in Tilburg waarschijnlijk ook. De wijk werd de laatste jaren op de schop genomen. Tussen de nieuwbouw prijkt nu het fraaie Sint Pieterspark. Maar het plein is daarmee helaas verdwenen.

Noord-Italiaanse Lombarden in Den Bosch

Huis aan het Lombardpad in Den Bosch

De meeste namen prijken op de straatnaambordjes van nieuwbouwwijken maar in Den Bosch zien we in eeuwenoude centrum ook Italiaanse invloeden terug. De straatnamen Lombardje, Klein Lombardje, Lombardpassage en Lombardpad danken hun naam aan de Lombarden. Deze Noord-Italiaanse geldwisselaars en kredietverleners verspreidden zich vanaf de 12e eeuw over West-Europa, vooral door via jaarmarkten mee te reizen met handelaren. Als zij zich in de steden vestigden, kregen zij daar vaak een vergunning om een ‘Tafel van Lening’ of een ‘Bank van Lening’ te houden.

Ook in Den Bosch vestigden ze zich. Omdat de banken van die tijd torenhoge rentes vroegen oplopend tot 50% waren de inwoners blij dat ze in de 16e eeuw de stad weer verlieten. De straatnamen ontstonden toen het stadsbestuur daarna zelf een ‘Lombard’ oprichtte.

Napels is een buurtschap in de gemeente Oldambt in de provincie Groningen. De paar huizen zijn verdeelt in Napels-West en Napels-Oost. Napels is vernoemd naar de Italiaanse stad maar waarom is niet bekend. Zorg deze zomer dat je in ieder geval de navigatie goed instelt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button