Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

Italiaanse sterrenchef kookt bij Aroma Vaassen

Op 23 maart as. verwelkomt restaurant Aroma in het Gelderse Vaassen gastchef Simone Nardoni, eigenaar van het befaamde Restaurant Essenza in Terracina, Italië. Met een Michelin-ster op zijn naam behoort Nardoni tot de bovenlaag van de Italiaanse culinaire wereld. Zijn komst is extra bijzonder omdat zowel Nardoni als de eigenaar en chef van Aroma, beiden opgroeiden in de regio Agro Pontino in Midden-Italië.

Over Aroma heb je misschien al eerder gelezen op deze site of in onze gedrukte krant. Zo bewonderden we chef Pasquale Carfora toen hij het befaamde Parmezaan gerecht van Massimo Bottura maakte en dronken we er niet lang geleden een bier-arrangement tijdens de lunch.

Dit voorjaar verschijnt het eerste kookboek van Pasquale en daarvan lees je exclusief een paar recepten in onze gedrukte krant. In 2021 nam Pasquale zijn intrek in het bekende restaurant De Leest in Vaassen, waar Jacob Jan Boerma drie Michelinsterren bij elkaar kookte. Die ambitie heeft Pasquale ook. Op 23 maart is de eerste ster in alvast weer even terug.

Onvergetelijke culinaire ervaring

De samenwerking tussen Aroma en Nardoni belooft een onvergetelijke culinaire ervaring te worden. Nardoni zal zijn creativiteit en culinaire vaardigheden inzetten om samen met chef Carfora, een uniek menu te creëren. Als gast mag je je verheugen op een verfijnde en smaakvolle reis door de moderne Italiaanse keuken van vandaag.

Aroma Italian Fine Dining staat bekend om haar eigentijdse, soms zelfs avantgardistische Italiaanse keuken. De komst van Simone Nardoni in maart is een unieke kans voor fijnproevers om kennis te maken met de verfijnde creaties van deze meesterlijke Italiaanse collega-chef.

Reserveringen kunnen vanaf nu worden gemaakt via de website van Aroma www.restaurant-aroma.nl of via information@restaurant-aroma.nl Wees er snel bij, want de beschikbaarheid is beperkt

Simone Nardoni

Italiaanse sterrenchef kookt bij Aroma Vaassen
Italiaanse sterrenchef kookt bij Aroma Vaassen

Geschoren hoofd, baardje, gespierd bovenlichaam met tatoeages … dat is de kloeke kok achter restaurant Essenza. Nardoni, geboren en getogen in het dorpje Pontinia (direct naast Terracina en een kleine honderd kilometer ten zuiden van Rome), werkte onder meer bij Mugaritz in Spaans Baskenland dat tot de wereldtop gerekend wordt. Zijn voortdurende honger naar vernieuwing van klassiek Italiaanse gerechten leidde tot de opening van zijn eigen restaurant in een afgelegen zijstraat van Pontinia in 2011. In het bescheiden plaatsje startte hij met het uitdragen van zijn visie op de hedendaagse Italiaanse keuken: historische smaken en recepturen die klassieke gerechten richting een nieuwe beleving stuwen. In 2019 maakte hij de stap naar het centrum van Terracina.

‘Verrassend en origineel’

Internet staat vol juichende recensies over deze chef. Zijn relatief kleine restaurant ligt vlak bij het strand en de haven. Het biedt een charmant uitzicht op de ruïne van de oude tempel voor Jupiter Anxur die al meer dan 2000 jaar boven de badplaats uittorent. Het interieur van het restaurant is stijlvol en luxueus ingericht met hier en daar wat industriële accenten. De gepresenteerde gerechten worden vaak ‘verrassend’ en ‘origineel’ genoemd.

Tyrreense zee

De keuken van Nardoni ging met de tijd mee. Allereerst is die enigszins verankerd in de regio met dagverse vis uit lokale wateren, maar vlees komt wat de chef betreft uit heel de wereld. “We bevinden ons hier in een van de meest waardevolle delen van de Tyrreense kust. Ik zou nergens anders willen zijn”, zegt Nardoni, “maar ik ben niet gevangen in de regio.” Scheermessen met sake is een voorbeeld van zijn soms dwalende hoofd.
De wijnkaart maakt indruk met zowel Italiaanse als internationale etiketten. De bediening is professioneel over en de sommelier weet alles van de wijnvoorraad en geslaagde combinaties met het menu.

Dessert fundamenteel

Opvallend veel aandacht geeft Essenza’s keuken aan het dessert. “Naar mijn mening zijn de ‘dolci’ een van de belangrijkste onderdelen van het menu”, zegt de chef. “Ze sluiten de avond immers af en zijn het laatste waarmee je indruk kunt maken op een gast. Daarom is het dessert voor ons fundamenteel.”

Ben je in de buurt van Rome reserveer dan zeker een keer bij Essenza. www.essenza.com.

Patron-cuisinier Pasquale Carfora

Italiaanse sterrenchef kookt bij Aroma Vaassen
Pasquale en Elisa

Pasquale Carfora is de patron-cuisinier van restaurant Aroma Italian fine dining. Hij groeide op in een gezin waar gedreven omgegaan werd met koken. Het was altijd een combinatie van plezier en noodzaak. Door de boerenachtergrond van zijn moeder kwam hij al op jonge leeftijd in aanraking met hoe op het platteland omgesprongen werd met voedsel: een oer-proces waar gedacht wordt in termen van ‘kop tot staart’ en ‘vers van het land op het bord’. Die mentaliteit zat er al in bij zijn grootouders die al boerden kort na de Tweede Wereldoorlog. “We eten wat we produceren”, zei zijn grootvader al.

Pasquales moeder zette de noodzaak om te koken om in een ware passie. Dat werkte aanstekelijk op de jongeman, maar kok worden was in zijn jeugd een weinig aansprekende gedachte. En zo studeerde hij af als bouwkundig ingenieur. Om zijn studie te bekostigen hielp hij als bordenwasser en langzaamaan werd hem een positie in de keuken gegund. Hij ontwikkelde zich als autodidact en volgde verschillende cursussen aan de Gambero Rosso.

Na gewerkt te hebben bij verschillende lokale restaurants en kennis gemaakt te hebben met keukens op niveau, verhuisden hij en zijn levenspartner Elisa naar Nederland. Al snel belandt hij bij het hoofdstedelijke Grand Hotel Krasnapolsky. Daar krijgt hij definitief voeling met de verfijnde manier van koken. Dit is ook de plek waar hij Jacob Jan Boerma ontmoet. De toenmalige driesterrenchef was ook verantwoordelijk voor restaurant The White Room in het hotel.

De moderne Italiaanse keuken

In 2021 besluit hij samen met zijn schoonfamilie om het twee jaar eerder gesloten restaurant van Boerma (De Leest) in het Gelderse Vaassen over te nemen. Zijn missie: Nederland kennis laten maken met de moderne verfijnde Italiaanse keuken. Een Italiaans restaurant dat – als een van de weinige – de gangbare menukaart van de doorsnee Italiaan niet volgt, maar zich focust op verfijning en de presentatie van een moderne Italiaanse keuken. Zo presenteert Carfora alle mogelijke nuances van zijn Italiaanse keuken die gestalte kreeg door zijn eigen achtergrond, de Italiaanse historie en regionale ontwikkelingen, seizoen ingrediënten, smaakvolle nicheproducten en tot slot zijn uitgesproken liefde voor koken.

Italiaanse sterrenchef kookt bij Aroma Vaassen

Italiaanse sterrenchef kookt bij Aroma Vaassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button