algemeenItaliaanse restaurantsNieuwsSmaken

Italiaanse spelfouten op menukaart geven te denken

Het is de echte Italiaanse restaurateurs een doorn in het oog. Ondernemers die zich voordoen als authentiek Italiaans maar verder geen enkele kennis hebben van en liefde voor de Italiaanse keukentradities, gerechten en ingrediënten.

De laatste jaren zijn veel niet-Italiaanse ondernemers een Italiaans restaurant gestart of ze hebben het overgenomen. Vele nemen het niet zo serieus met de samenstelling van gerechten, kwaliteit van ingrediënten of een correcte Italiaanse spelling op de menukaart. De goede overigens daargelaten, want die zijn er natuurlijk ook. Je hoeft niet persé Italiaan te zijn om goed en traditioneel Italiaans te kunnen koken. Het gaat immers om de liefde die er in de bereiding wordt gestopt en het respect voor de Italiaanse eetcultuur. Maar daar horen, hoe lekker sommigen ze misschien ook vinden, geen Turkse pizza’s of Pizza shoarma bij.

Italiaanse spelfouten op menukaart
Pizza shoarma

Er zijn gelukkig ook veel koks die het culinaire erfgoed willen beschermen. Lees maar eens onze pagina met bewakers van de Italiaanse keuken of neem bijvoorbeeld het initiatief waar we vorige week over schreven. De Italiaanse koks in het buitenland die wereldwijd aandacht vragen voor hun keuken.

Menukaarten

We willen het nu specifiek eens hebben over de menukaarten. Want het zijn niet alleen vreemde gerechten die er bij de nieuwe ‘Italianen’ op staan. De spelling klopt vaak ook van geen kant.

Il Giornale zocht een aantal voorbeelden en stuitte als eerste op een restauranthouder uit Leusden die onlangs boos was op De Smaakpolitie van SBS, omdat die de hygiëne in zijn keuken negatief had beoordeeld. Wij beoordelen zijn menukaart in ieder geval ook negatief. Bijna geen gerecht correct gespeld!

Voorbeelden

We vonden nog veel voorbeelden zoals je kan zien. Een verkeerd gespelde menukaart zegt wat ons betreft al veel over kwaliteit, of op zijn minst de authenticiteit van gerechten. Voor diegene die het Italiaans minder goed beheersen. Wij ontdekten dat het bijvoorbeeld vaak mis gaat bij woorden als; Bistecca, Maiale, Prosciutto, Funghi en zoals vorige week beschreven, Ossobuco.

Oordeel zelf en let de volgende keer eens op de spelling. We zien de opvallendste voorbeelden graag tegemoet: Redactie@ilgiornale.nl

Italiaanse spelfouten op menukaart
Italiaanse spelfouten op menukaart

6 reacties

 1. Het komt inderdaad ontzettend vaak voor. Ik kwam laatst bij een restaurantje waar ze gewoon ‘spagetti’ en ‘limonchello’ op de menukaart hadden staan. Niet verbazingwekkend was het dan ook dat de kwaliteit van het eten te wensen over liet… Maargoed, enige pluspunt was dan wel dat het wel een gezellige inrichting als een Italiaanse trattoria had.

  Ik ken bijvoorbeeld een zaak ergens met de naam “Shoarma en Pizza ‘Mo'”, met de kleuren van de Italiaanse vlag en een gondel op de ramen. Dat is pas echt een schande…

 2. Ongetwijfeld het meest fout gespelde Italiaanse woord: cappuccino. Varianten als capuccino, capucino en cappucino allemaal al eens tegengekomen. Er is zelfs een koffiebar in R’dam die Cappucino heet… Wat mij betreft een doodzonde.

 3. Eh, ik spreek ook geen Italiaans. Dus hadden jullie voor deze leek niet op de foto’s van menukaarten geen cirkeltjes over de fouten kunnen zetten. Nu zie ik nog niet (meteen) wat er fout is …

  1. Daarom hebben we voor diegene die de taal niet beheersen aan paar voorbeelden aangedragen.
   Met name op de kaart linksboven zijn de fouten dan snel te vinden.
   Italiaans is trouwens een mooie en leuke taal om te leren. Deze maand zijn op taalscholen door het hele land weer de lessen begonnen!

 4. Geen vrije tijd (meer) voor taalcursus. Ben al 2 jaar bezig met cursussen Italiaans keuken en Italiaans kookgroepje …
  (Naast benodigde/verplicht postacademisch onderwijs voor beroep.)

 5. Een goed taalkundige menukaart is ‘al’ moeilijk, laat staan de (Italiaanse bedrijfsnaam).

  In Arnhem en Nijmegen bestaan werkelijk 2 restaurants met de naam: Pinoccio.
  Ik denk wel het beste slechtste voorbeeld is: Spagetteria La Venetia in Arnhem.

  Hoeveel restaurants hebben wel ‘Vitello tonato’ op de menukaart staan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button