Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

Record aantal Italianen in de Lekker 2015

In november is het iedere week raak. Gidsen, sterren en lijstjes met de beste restaurants. De eerste is de restaurantgids Lekker. Als u Il Giornale een tijdje volgt weet u dat we al een paar jaar op zoek gaan naar de Italiaanse restaurants. En we hebben goed nieuws. Dit jaar vond de Lekker een record aantal van 22 restaurants in de top500, 5 meer dan vorig jaar! Het oude record stamde uit 2007 met 18 restaurants. Dieptepunt was 2012 met maar 11 Italianen.

Het gaat dus goed met de betere Italiaanse Horeca. In onze gedrukte krant las u dat al eerder, de trend wordt door onderzoek gestaafd. Steeds meer ondernemers kiezen voor kwaliteit. Helaas leidt dat nog niet tot een Top100 score in de Lekker of een Michelinster maar dat kan zeker niet lang meer duren. Ooit zal er een opvolger komen van pionier Mario Uva die ons helaas vorig jaar zo plotseling ontviel.

Nieuwe namen, erkende toppers

zwarte pasta
Zwarte pasta gekleurd met verse inktvis uit de Noordzee.

7 nieuwe namen zien we in de gids van 2015. Ortica in Best en De Luca in Hoogeveen moesten de deuren helaas sluiten. Een van de restaurants die we speciaal willen vermelden is voor sommige puriteinse keurmeesters een twijfelgevalletje. De chef is namelijk geen Italiaan. Volgens ons kunnen ook Nederlanders geweldig Italiaans koken. Zelfs in Italië zijn er toprestaurants met een in het buitenland geboren chef.

We hebben het over restaurant De Kern in Den Burg op Texel. Dat klinkt niet echt Italiaans zult u zeggen maar Mark Eelman & Joyce de Jonge koken daar wel 100% Italiaanse gerechten en voor zover mogelijk met producten van het eiland. Daar houden we van. Een Texels lam bereidt volgens traditioneel Italiaans recept moet wel tot een culinair orgasme leiden. De zwarte pasta wordt gekleurd met inkt van de door de TX68 vers gevangen inktvissen uit de Noordzee.

Interessant is ook dat de primi als voor of als hoofdgerecht te bestellen zijn. Een opmerking van dienst aan de eigenaren is een paar spelfoutjes op de menukaart zoals de Conorni waar de letter t ontbreekt.
Het laatste nieuws is dat ook de Fransen wel eens op Texel komen. Ze beloonden De Kern met een Bib Gourmand!

segugio
Segugio werd dit jaar gekozen tot Italiaans Restaurant van het Jaar

Een andere opvallende nieuweling is Trivio in Loosdrecht van horecafamilie Jetty en Ali Fitouri. Deze mensen bewezen het vak te verstaan met topzaken als Tante Koosje, Bij Mette, Fitou en Lakes. Ook hier geen Italiaanse chef maar wel een hoog niveau.

Lekker weet dus altijd wel nieuwe namen te vinden waarvan wij ons vervolgens afvragen hoe lang die stand houden en of ze ook in de erkende lijstjes terecht komen van Ospitalita ItalianaAccademia Italiana della Cucina, Michelin of collega-gids Gault Millau. Een paar nieuwe namen in de Lekker zoals Campanille, Roberto’s en Vino e Cucina  kenden we al van deze keurmerken net als Toscanini. Vorig jaar at de Lekker-redacteur daar de lekkerste pasta ooit!

Verder zien we de toppers zoals Segugio dat dit jaar werd gekozen tot Italiaans Restaurant van het Jaar. Vino e Cucina, Incanto en Mediterraneo prijkten in voorgaande jaren met deze eer.

Onderstaand alle Italiaanse restaurants in de Lekker Top 500 en de beoordeling van deze restaurants door andere keurmerken en verkiezingen.

[divider][divider]

Lekker 2015PlaatsNominatie Italië Mag. ‘14Ospitalita ItalianaAccademia
AcquaviteNaarden
Coco PazzoHouten
Da GiulioArnhemx
Da NelloEindhoven
De KernDen Burg
Il CampanileMarkeloxx
IncantoAmsterdamxx
La Dolce Vita SonSon
Lo StivaleGroningenxx
Mario UvaWijderwormerx
MediterraneoMaastrichtxx
Per BaccoHeerenveen
Pianeta TerraAmsterdamxxx
PirandelloLandgraaf
Raimondi’s Villa RozenrustLeidschendam xx
Roberto'sAmsterdamxx
SegugioAmsterdamxx
ToscaniniAmsterdam
Trattoria & Grill Due Ellecom
Trivio Loosdrecht
Veri SaporiAmstelveen
Vino e CucinaDen Haagxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button