Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

Italiaanse restaurants in de GaultMillau 2015

De gerespecteerde restaurantgids GaultMillau is in Nederland iets minder bekend en invloedrijk dan in België maar men heeft de Lekker en Michelingids wel in het vizier. Onlangs verscheen de negende Nederlandse editie.

De kwaliteit is prima, alle restaurants worden bezocht door rapporteurs en je vindt er ook tweehonderdvijftig goede hotels in terug. De gids geeft punten van 1 tot 20 en de symbolische koksmuts wordt gebruikt om de absolute top te waarderen.

Editie 2015 is dus uit en net als met de Lekker 2015 gingen we voor u op zoek naar de beste Italiaanse restaurants. De 17 namen waren snel gevonden want deze uitgever is zo attent de verschillende wereldkeukens op een aparte pagina uit te lichten. Net als bij de lekker zien we ook hier een stijgend aantal kwalitatieve Italiaanse horeca. Helaas troffen we echter weer geen Italianen aan in de top van Nederland. Maar de inspecteurs trakteerden ons wel op nieuwe namen die een bezoek verdienen.

Restaurant Pirandello in Landgraaf
Restaurant Pirandello in Landgraaf

Nederlandse chefs

Zoals gemeld geeft deze gids punten van 1 tot 20 en 1 tot 5 koksmutsen. Dat puntsysteem is interessant omdat op deze manier het verschil tussen de toppers duidelijk wordt. Opvallend is dat keurmeesters de hoogste cijfers uitdeelden aan restaurants van een hotel en, misschien nog opmerkelijker, aan Italiaanse restaurants met een Nederlandse chef! Voor Italiaanse keurmerken als de Accademia Italiana della Cucina en Ospitalità Italiana is dit al de reden om een restaurant niet van een keurmerk te voorzien.

GaultMillau is dus minder streng. Pirandello uit Landgraaf en Hostellerie Vangaelen uit Heeze kregen beide 14 punten. Daarmee zijn ze de beste in de categorie Italiaans. Pirandello kennen we al lang en staat al jaren in de top. Armijn van Nierop is de chef van Hostellerie Vangaelen waar je dus net als bij de collega in Limburg ook kan slapen na een heerlijke maaltijd.

Van Nierop is gepassioneerd liefhebber van Italië. Zo schrijft hij in het kookboek dat hij twee jaar geleden uitgaf: “Ik heb altijd al het gevoel gehad thuis te zijn als ik in Italië was. Alsof ik de taal beheerste en de keuken kende. En toch word ik iedere keer weer verrast door de puurheid en eenvoud van sommige gerechten. Als ik de Italiaanse keuken zou moeten definiëren in één woord, dan is het eerlijk” …

armijn van nierop
Chef Armijn van Nierop (rechts)

Saltimbocca met kippendijen?

De Italiaanse keurmerken hechten dus aan een Italiaanse chef. Deze keurmerken hebben dan ook als voornaamste doel de traditionele Italiaanse keuken te beschermen en erkennen. Een Italiaan heeft wat dat betreft een voorsprong op de Nederlander. Met name authentieke gerechten die niet bereid worden met de traditionele ingrediënten zijn de Italianen, hoe lekker ze ook kunnen smaken, een doorn in het oog.

In restaurant de Veiling in Utrecht kan je volgens GaultMillau goed Italiaans eten. Het krijgt 11 punten maar de goedkeuring van de fanatieke hoeders der Italiaans gastronomisch erfgoed zal het niet snel krijgen. We zien namelijk het klassieke gerecht Saltimbocca op de kaart, met kippendijen… Mocht u niet op de hoogte zijn; dit gerecht hoort met kalfsvlees te worden bereid. Dat zag de Franse uitgever van deze gids even over het hoofd. Het originele recept las u in onze gedrukte krant van september dit jaar. Binnenkort ook op deze site.

[divider][divider]

jammo ja beesdJammo Ja

Tot slot een interessante nieuwe naam, Jammo Ja uit Beesd. Je zou bijna denken dat hier het Nederlandse ‘jammie’ de inspiratie is geweest om de bezoekers duidelijk te maken dat het eten er bijzonder smakelijk is. Maar niets is minder waar. Jammo Já is namelijk een Napolitaanse uitdrukking. Het betekent zoveel als  ‘Laten we gaan’ en soms ‘Kom op!’ maar ook ‘Doe even normaal’ als iemand een kulverhaal verkoopt.

De naam verraadt  meteen de oorsprong van de eigenaren Salvatore Gallo en Giovanni D’Apice, die komen uit Campanië. Ze willen de gasten trakteren op eenvoudige, betaalbare en gezonde gerechten uit de Napolitaanse keuken. Het fraaie logo dat dit restaurant gebruikt plaatsen met plezier in dit artikel. Het is het wapen van het voormalige Koninkrijk Napels in de tijd van Jozef Bonaparte, de broer van Napoleon.

Onderstaand de beste Italiaanse restaurants volgens de  GaultMillau.

Lees al onze artikelen over goede Italiaanse restaurants.

 PuntenNaam bedrijfPlaats bedrijf
11A TavolaAmsterdam
13IncantoAmsterdam
12Ristorante SognoAmsterdam
11SegugioAmsterdam
13ToscaniniAmsterdam
11Jammo JaBeesd
11Vino & CucinaDen Haag
12Trattoria @ Grill DueEllecom
14Hostellerie VangaelenHeeze
12Coco PazzoHouten
14PirandelloLandgraaf
12MediterraneoMaastricht
13Senza NomeMaastricht
11O’PazzoRotterdam
11De VeilingUtrecht
13SchatullVaals
14MarioWijdewormer

Italiaanse restaurants in de GaultMillau 2015

Italiaanse restaurants in de GaultMillau 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button