NieuwsReceptenSmaken

Italiaanse recepten uit kookboek voor kinderen

Op het moment dat de eerste Il Giornale in 2011 van de pers rolde, verscheen er ook een kinderversie van het klassieke kookboek De Zilveren Lepel. Al even ligt er een volledig vernieuwde editie in de winkel. In het kookboek staan leuke Italiaanse recepten voor kinderen die koken.  

De kokende koters kunnen in principe zelfstandig met het boek aan de slag, als ze eerst het hoofdstuk kookveiligheid hebben afgerond. Het is echt voor kinderen geschreven met leuke tips hoe je bijvoorbeeld een dunschiller gebruikt, een ei breekt of prosciutto uitspreekt (pro-sjoe-to). 40 klassieke recepten staan erin met natuurlijk de routekaart om zelf pasta en pizza te maken. We geven er met dank aan de uitgever een paar cadeau.

Meloen met prosciutto

Italiaanse recepten uit kookboek voor kinderen
Foto ©Uitgeverij Spectrum

Prosciutto (spreek uit: ‘pro-sjoe-to’) is een heerlijke ham. De zoutige smaak gaat goed samen met de zoete meloen in dit voorgerecht of antipasto. Kies een kleine rijpe meloen zodat je hem makkelijk kunt snijden. Kanteloep en honingmeloen zijn het beste, maar je kunt ook een andere soort gebruiken. Een kanteloep is rond, heeft een bleekgroene bobbelige schil en oranje vruchtvlees. Honingmeloenen zijn groter en ovaal, met geelgroene schil en lichtgroen vruchtvlees.

Ingrediënten (voor vier personen):

  • 2 kleine rijpe meloenen
  • 8-12 plakjes prosciutto
  • (2 of 3 plakjes per persoon) Tip: ruik aan de meloen om te kijken of deze rijp is – als je meloen ruikt, is hij rijp!

Bereiding:

Snij elke meloen met de brugtechniek* doormidden. Je zult bijna moeten zagen om de meloen open te krijgen, dus wees voorzichtig – hou altijd je vingers in de brugpositie zodat het mes er niet te dichtbij komt. Misschien heb je hulp van een volwassene nodig bij het snijden van de meloen.

Schep met een dessertlepel de pitten uit de meloen en gooi ze weg. Snij de meloen met de brugtechniek* in vieren door elke helft doormidden te snijden. Je kunt de meloen in de schil opdienen met mes en vork of je kunt het vruchtvlees er met een lepel uit scheppen.

Je kunt de meloen ook makkelijker eetbaar maken door hem met de brugtechniek* kruislings in te snijden tot op de schil (maar niet erdoorheen).

Vier borden heb je nodig.

Leg op elk bord twee schijfjes meloen en twee of drie plakjes prosciutto. Leg de prosciutto netjes over de meloen. Je moet er altijd voor zorgen dat de borden er mooi uitzien, zodat je vrienden en familie er graag van eten. Dien op met mes en vork of een lepel.  

Toscaanse Minestronesoep

Italiaanse recepten uit kookboek voor kinderen
Foto ©Uitgeverij Spectrum

Minestrone is een populaire groentesoep, vaak met bonen, rijst of pasta erin. Je kunt hem met bijna al je favoriete groenten maken, zolang ze in kleine stukjes gesneden zijn; die kleine blokjes maken er een echte minestrone van. Met wat geraspte Parmezaanse kaas of olijfolie erover heb je echt een prima lunch of avondmaal. Wees voorzichtig met het raspen van de Parmezaanse kaas; hou je vingers zo ver mogelijk van de rasp af!

Ingrediënten (voor vier personen):

  • 2 preien
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 courgette
  • 2 takjes verse bladpeterselie
  • 2 eetlepels olijfolie, plus wat extra om over de soep te sprenkelen
  • 400 g tomatenblokjes uit blik 1 takje verse rozemarijn
  • 400 g cannellinibonen uit blik, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 liter groentebouillon of water (als je geen verse bouillon gebruikt, zorg dan voor goede bouillonblokjes)
  • 80 g langkorrelige rijst
  • 25 g Parmezaanse kaas

Bereiding:

45 minuten.

Snij met de brug*- en de klauwtechniek (zie boek) de wortels van de onderkant en de donkergroene bladeren van de bovenkant van de preien.

Dan snij je de preien, wortel, bleekselderij en courgette in de breedte doormidden en dan in de lengte. Snij elke helft in de lengte in dunne repen.

Snij de repen wortel, selderij, courgette en prei met de klauwtechniek (zie boek) in kleine blokjes.

Knip de peterselie met een schaar in kleine stukjes. Doe de olie, wortel, bleekselderij en peterselie in een grote pan en laat ze op laag vuur in ongeveer 10 minuten zacht worden terwijl je af en toe roert met een houten lepel.

Doe de courgette, prei en tomatenblokjes erbij en bak ze 10 minuten zachtjes mee. Roer af en toe. Trek de blaadjes rozemarijn van het takje.

Voeg de bonen, rozemarijn en bouillon toe en breng alles aan de kook. Voeg de rijst toe en kook de soep 15-20 minuten tot de rijst gaar is.

Vis met een theelepel een rijstkorrel uit de soep en proef om te kijken of deze gaar is – voorzichtig: heet! De rijst moet zacht zijn maar nog wel wat ‘beet’ hebben. Met hulp van een volwassene schep je de helft van de soep in een blender. Zet deze aan tot alle stukjes gepureerd zijn. Schenk terug in de pan en roer de soep door.

Rasp voorzichtig de Parmezaanse kaas (zie boek) en strooi hem over de soep. Besprenkel met wat olijfolie Serveer met een aardappelbijgerecht.

Kippenstoofpot met olijven

Italiaanse recepten uit kookboek voor kinderen
Foto ©Uitgeverij Spectrum

Olijven zijn groen of zwart en groeien aan bomen. De groene olijven worden vrij vroeg geplukt, als ze nog jong zijn. De zwarte zijn later geplukt, als ze rijper zijn. Deze zijn vaak zachter en milder van smaak. Je kunt hier allerlei delen van de kip gebruiken, zoals poo tjes of drumsticks. Eet er polenta, brood, pasta, rijst of aardappels bij. Het is een lekkere, eenvoudige maaltijd – met een paar ingrediënten maak je een klassiek Italiaans gerecht!

Ingrediënten (voor vier personen):

  • 4 grote of 8 kleine stukken kip, zoals kippenpootjes of drumsticks
  • 15 g boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 g zwarte olijven
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 1 theelepel lichtbruine basterdsuiker
  • 4 blaadjes vers basilicum
  • 1 takje verse bladpeterselie

Bereiding:

50 minuten

Verwarm de oven voor op 170 °C. Verwijder het vel van de kip.

Doe de boter en olie in een ovenvaste braadpan met zware bodem en zet deze op het vuur tot de boter is gesmolten.

Voeg de stukken kip toe en braad ze 5 minuten zacht aan zonder aan te raken. Draai de stukken kip met een tang om – ze zijn nu aan een kant goudbruin.

Braad nog 3 minuten aan en haal dan de pan van het vuur.

Kneus met een deegroller voorzichtig een olijf zodat je de pit eruit kunt halen. Doe dit met alle olijven.

Schenk de tomatenblokjes over de kip, vul het lege blikje met water en schenk dit ook in de pan, samen met de olijven en suiker. Roer met een houten lepel, doe het deksel op de pan en zet deze met ovenwanten aan 40 minuten in de oven.

Haal dan met ovenwanten aan de braadpan uit de oven. Scheur het basilicum in stukjes en knip met een schaar de peterselie klein. Strooi de kruiden over de kip en dien op met polenta, brood, pasta, rijst of aardappels. 

Sinaasappeltaart

Italiaanse recepten uit kookboek voor kinderen
Foto ©Uitgeverij Spectrum

Deze taart heeft een verrukkelijke sinaasappelsmaak. Het is een vrij platte taart – hij rijst wel een beetje in de oven maar wordt niet hoog.

Ingrediënten (voor 6-8 personen)

  • 100 g boter, plus extra om de bakvorm mee in te vetten
  • 1 sinaasappel
  • 2 scharreleieren
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 100 g poedersuiker
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • ½ theelepel bakpoeder.

Voor het glazuur:

  • 100 g poedersuiker en 1 sinaasappel

Bereiding:

20-25 minuten

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een bakvorm van 20 cm in door de hele binnenkant in te wrijven met een klontje boter.

Zet de bakvorm op een stuk bakpapier en trek er een lijn omheen. Knip de cirkel uit en leg deze op de bodem van de bakvorm.

Snij de sinaasappel doormidden met de brugtechniek* en pers de helften uit in een maatbeker. Je hebt ongeveer 90 ml sap nodig, dus als je een heel sappige sinaasappel hebt, blijven er misschien een paar slokjes sap voor je over.

Doe de boter in een klein pannetje en smelt hem op laag vuur, of doe dit in een kommetje in de magnetron. Laat afkoelen.

Breek de eieren in een grote kom. Voeg de fijne kristalsuiker en poedersuiker toe en roer met een garde of een elektrische mixer tot het geheel licht en luchtig is. Roer de afgekoelde gesmolten boter erdoor.

Zeef het bakmeel en bakpoeder boven het eimengsel, schenk het sinaasappelsap erbij en meng alles voorzichtig door elkaar. Schenk het beslag in de taartvorm.

Zet met ovenwanten aan de cake 18 minuten in de oven. Om te controleren of hij gaar is, steek je er een satéprikker in. Deze moet er schoon uit komen. Als er beslag aan kleeft, zet je de cake nog 3-4 minuten in de oven.

Doe ovenwanten aan en haal de taart uit de oven. Laat afkoelen in de vorm en keer de vorm dan voorzichtig om op een taartrooster met de goede kant naar boven. Maak het glazuur. Snij de sinaasappel doormidden met de brugtechniek* en pers de helften uit.

Zeef de poedersuiker in een schaal, voeg het sinaasappelsap toe en roer goed. Prik met een satéprikker of vork een paar gaatjes in de afgekoelde taart en schenk het glazuur over de hele taart. Het kruipt dan in de gaatjes, glijdt langs de zijkanten naar beneden en druipt ook op tafel

*Brugtechniek: hou wat je wilt snijden vast door een brug te maken met je duim aan de ene kant en je wijsvinger aan de andere kant. Hou je mes in je andere hand met de scherpe kant naar beneden gericht, leid het mes onder de brug en snij het voedsel door. Bij sommige zachte producten, zoals tomaten, kan het handiger zijn om eerst met de punt van het mes door het velletje te prikken

Bestel het boek

Beviel dit voorpoefje? Bestel dan voor de vakantie nog even het leuke boek via deze link.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button