NieuwsOpera

Italiaanse opera

Wakker worden met operamuziek van een van de lokale bewoners. Muziek die weerklinkt via de binnenplaats, de hotelkamer verwarmt, alle zintuigen op scherp zet, emoties roert, de ziel beweegt. Dan weet je dat je in Italië bent. Deze sensatie overkwam ons meerdere malen. Italië is operagek.

Italiaanse opera

De muzikale geschiedenis van Italië voert terug tot de Middeleeuwen en de Renaissance, waarin vooral de kerkmuziek een groot  publiek trok. Het inspireerde bijvoorbeeld Antonio Vivaldi tot het schrijven van meesterwerken. In Florence ontstond rond 1600 een andere stroming; die van de opera. Intellectuelen in de kunststad wilden het klassieke drama uit de (Griekse) oudheid nieuw leven inblazen. Ze kregen niet snel de handen op elkaar, want het echte succes liet lang op zich wachten. Monteverdi deed een dappere poging, maar pas aan het eind van de achttiende eeuw werden de theaters bereikt. Met Gioacchino Rossini bijvoorbeeld en Giuseppe Verdi en Giacomo Puccini, een eeuw later.

Italiaanse opera

Wanneer in Milaan Teatro alla Scala wordt geopend, beter bekend als ‘La Scala’, groeit deze stad uit tot het centrum van de Italiaanse opera. De Barbier van Sevilla, Turandot, Die Zauberflöte, Madame Butterfly en vele andere klassiekers trekken er volle zalen.

Dit najaar hebben de grote theaters in Florence, Venetië, Milaan, Napels en Rome weer een enorm aanbod. Voor de Italianen zelf is december een echte operamaand. Ook voor niet-operafans is het bezoeken van een uitvoering in een van de historische theaters een echte belevenis.

De zomerfestivals vallen meestal in de vakantieperiode en vinden vaak in de openlucht plaats op de mooiste locaties. We zetten voor u alle bekende operafestivals met de muziek van bekende Italiaanse componisten op een rij, zodat u tijdig plannen kunt maken en kaarten reserveren voor volgend jaar.

Bekijk het overzicht van alle operafestivals in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button