Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Italiaanse ontdekt nieuwe Rembrandt

Het hart van kunstrestaurateur Antonella di Francesco sloeg meermaals over toen ze het zeker wist. Het onbekende schilderij dat ze moest schoonmaken was een echte Rembrandt! Gisteren werd haar ontdekking in Rome wereldkundig gemaakt.

Het gaat om De Aanbidding der Wijzen (1632-33). Dat hing al eeuwen aan de muur bij een rijke Romeinse familie. Totdat het haakje het begaf en het kunstwerk ter aarde stortte. Antonella werd ingeschakeld om het een stevige opknapbeurt te geven en de schade te herstellen. Dat ging niet van de ene op de andere dag. Vijf jaar was ze bezig met het verwijderen van een dikke laag vuil en lijm. Tijdens de schoonmaakbeurt besefte ze dat dit wel eens haar moment van glorie zou kunnen worden. Ze herkende de buitengewone kwaliteit van de tekening, de specifieke afmeting en de zeldzame techniek die Rembrandt vaak gebruikte. Allemaal identiek aan andere tekeningen. Langzaamaan kwam zo het meesterwerk tevoorschijn.

Andere experts hebben haar vermoeden nu bevestigd en kenden het werk officieel toe aan de Hollandse meester. Men dacht altijd dat dit originele werk verloren was gegaan. Men kende alleen een paar kopieën, waarvan de bekendste in de Hermitage in St. Petersburg en in het Konstmuseum in Göteborg te zien zijn.

“Het is één van de allermooiste momenten in mijn leven”, zei Antonella tegen de Italiaanse pers. “Het besef dat je oog in oog staat met het werk van één van de grootste kunstenaars uit de geschiedenis is een onbeschrijfelijke kick. Ik heb me echt laten meeslepen in deze droom.”

De stichting Fondazione Patrimonio Italia was een van de drijvende krachten achter het onderzoek. Het olieverfschilderij hangt nu veilig in een kluis in Milaan. Daar is het beschikbaar voor nader wetenschappelijk onderzoek. De waarde wordt geschat tussen de 70 en 200 miljoen euro! 

Rembrandt en Italië

Rembrandt liet zich onder andere inspireren door de Italiaanse meester Caravaggio. Lang werd gedacht dat Rembrandt maar twee opdrachten uit Italië kreeg. Cosimo III de Medici kocht in Amsterdam in 1669 een zelfportret en de Siciliaanse edelman Antonio Ruffo, gaf opdracht tot drie werken. Ruim tien jaar geleden ontdekte men in een archief in Genua nóg een opdrachtgever, ene Francesco Maria Sauli. Rembrandt zou voor hem rond 1666 hebben gewerkt maar zonder veel resultaat. De conclusie die de onderzoekers toen trokken is dat hij echt de Italiaanse markt wilde veroveren. Maar hij is nooit in het land geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button