Kunst, film, muziekMuziekNieuws

Italiaanse nummers in Top2000 houden stand

De hoogtijdagen van de Italiaanse nummers in de Top2000 zijn dan wel voorbij, de laatste jaren blijft het aantal constant op tien noteringen. Kijk even mee welke artiesten uit Italië nu nog in de Nederlandse eregalerij staan.

Van 2009 tot en met 2014 waren nog eens tijden. Twintig Italiaanse platen prijkten in de lijst der lijsten. Zucchero deed het super met verschillende hits net als Eros. Bonusnummers in die tijd waren Luna van Alessandro Safina en Ti Sento van Matia Bazar.

Vandaag de dag houden Andrea Bocelli en Ramazzotti nog stug vol met respectievelijk drie en twee noteringen. Twee jaar geleden mochten we na jaren een nieuwe binnenkomer noteren. De muziekliefhebbers waren de songfestivalwinnaars van Maneskin in december nog niet vergeten. Vorig jaar ging songfestivalhit Zitti E Buoni nog als een komeet omhoog naar plek 469. Dit jaar volgt het nummer net zo hard de omgekeerde weg (plek 779). Hopelijk zien we de band die wereldwijd ongekend populair is de komende jaren nog terug.

Het zou wat ons betreft prachtig zijn als jongere artiesten als Marco Mengoni of Matteo Bocelli een hit in Nederland zouden scoren. Dan houden we het Italiaans in de top2000 een beetje op pijl. Blijven stemmen dus beste lezers!

10 Italiaanstalige hits in de top 2000

Italiaanse nummers in Top2000 houden stand
De Italiaanse DJ Gigi Agostino

In de lijst van 2023 tellen we dus 10 Italiaanstalige hits van Italiaanse artiesten. Het zijn dezelfde als in 2022. Of moeten we toch de Italiaanse DJ Gigi D’Agostino een keer meerekenen met zijn Engelse nummer met Franstalige titel, L’Amour Toujours? Dit nummer staat dit jaar op plek 1004. De Nederlandse band The Nits staat ook al jaren in de lijst staat met Nescio (nu op 1472) dat een Italiaans refrein heeft.

De Schotse zanger Paolo Nutini heeft een Italiaanse moeder. Zijn hit Iron Sky staat al jaren in de lijst. Of wat te denken van vele hits die op de Italodisco en later Eurodance zijn gebaseerd?

Marco Borsato staat ondanks alle toestanden nog steeds met een aantal hits in de lijst, maar de meeste daarvan dalen wel. Veel hits van zijn origine Italiaanse liedjes. Naar verluidt vinden radiobazen dat ze inmiddels wel weer gedraaid mogen worden.

Vroeger was alles beter

Italiaanse nummers in Top2000 houden stand

Veel meer Italiaanse muziek zagen we terug in de Top2000 van de beginjaren. De Italiaanse Belgen Adamo met Dolce Paola en Marina van Rocco Granata stonden ooit in de lijst. De oudere jongeren kennen zeker Umberto Tozzi nog met zijn Ti amo en Gente di mare of Sincerita van Riccardo Cocciante uit 1984. Matia Bazar, nog zo’n naam. De band uit Genua treedt nog steeds op. Allemaal stonden ze in de lijst.
In augustus van dit jaar ontviel ons Toto Cutugno. Zijn megahit l’Italiano ,die al bijna als een alternatief volkslied kan doorgaan, ken je zeker. Alleen in 1999 haalde het nummer één keer de Top2000.

Als we een nummer zouden mogen pluggen is dat A far l’amore commincia tu van Raffaela Carra. De ster overleed twee jaar terug. In de mondkapjestijd maakte Richard Groenendijks alter ego Jopie Parlevliet op die muziek ook nog het veelbekeken nummer ‘Tebbie nou op je muil’. Alleen in 1999 stond ze een keertje in de lijst.

De Italiaanstalige hits in de top 2000 van 2023

Italiaanse nummers in Top2000 houden stand
Andrea Bocelli & Sarah Brightman

Time To Say Goodbye van Andrea Bocelli & Sarah Brightman was jaren het best genoteerde Italiaanse nummer in de Top2000. Het is zelfs de enige Italiaanstalige hit geweest die ooit de top 100 haalde (2007). Sinds 2021 is er een einde gekomen aan de hegemonie van het liedje maar niet van de artiest! Andrea Bocelli heeft nog steeds de hoogste notering, alleen nu met zijn song Vivo Per Lei.

Vivo Per Lei zien we terug op plaats 421, 9 plekken hoger dan vorig jaar. Tien jaar lang bivakkeerde het tussen plek 800 en 1000 maar sinds een paar jaar is de opmars gestart. Waar dat precies een ligt kunnen we nog niet verklaren. Soms worden oude hits in TikTok video’s gebruikt, waarna ze weer populair worden bij een nieuw publiek.

Vivo per lei

Vivo per lei (Ik leef voor haar) nam Bocelli als eerste op met zangeres Giorgia. Het nummer verscheen op hun album Bocelli uit 1995. Het nummer werd ook uitgebracht in andere talen met andere zangeressen. Er zijn zelfs versies waarin Bocelli Spaans zingt. Iets wat collega Laura Pausini nooit windeieren opleverde. In alle talen werd het lied een hit.

Het origineel van Vivo per lei is echter van de Italiaanse band O.R.O. Deze versie won in 1995 het festival Un disco per l’estate. Gatto Panceri herschreef het vervolgens voor Bocelli en Giorgia.

Italiaanse nummers in Top2000 houden stand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button