algemeenKunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Italiaanse Nieuwjaarstradities

Ieder land heeft zijn eigen nieuwjaarstradities. Net als bij ons wordt ook in Italië uitgebreid feestgevierd met specifieke culturele rituelen. Ze lijken op de onze, alleen dan net even anders. Dit zijn de Italiaanse Nieuwjaarstradities. 

Het begin van het nieuwe jaar wordt normaal altijd uitgebreid gevierd in Italië en uiteraard niet zonder een rijk gevulde tafel. La Cena di San Silvestro is in ieder restaurant in Italië een begrip. Veel families vieren vaak het aanbreken van het nieuwe jaar niet thuis, maar juist in een restaurant, vaak met live muziek en dans. Vis heeft daarbij de hoofdrol, maar in sommige delen van het land zoals in de regio Emilia Romagna staat een zampone (gevulde varkenspoot, lees het recept) op het menu, bij voorkeur met linzen. Het zou rijkdom en voorspoed brengen in het nieuwe jaar.

De linzen zijn volgens de doorgaans zeer bijgelovige Italianen een echte geluksbrenger. Uit een onderzoek dat eind 2014 werd gedaan bleek dat maar liefst 80% van de bevolking linzen eet tijdens de jaarwisseling.

Er zijn overigens meer van die (regionale) rituelen, zoals het toosten met prosecco en druiven om 12 uur en het uitdelen van maretakbesjes bij je beste wensen.

Italiaanse Nieuwjaarstradities
Italiaans Nieuwjaargerecht; Zampone. Gevulde varkenspoot met linzen.

Rode lingerie

Italiaanse Nieuwjaarstradities
Rode lingerie tijdens de jaarwisseling brengt geluk!

Droomt Nederland van een witte kerst, in Italië is de gedroomde kerst vooral rood! Dat heeft ook weer met het bijgelovige karakter van de Italianen te maken. Zo hechten ze aan de traditie van rode lingerie tijdens de feestdagen. Dat wil zeggen: als kerstcadeau onder de boom en gedragen tijdens de jaarwisseling. Het zou liefdesgeluk brengen in het nieuwe jaar.

Om het de mannen makkelijk te maken, hangen de lingeriewinkels in december vol met rode setjes. En nu maar hopen dat het nieuwe jaar een nieuwe liefde brengt, want die garantie geeft men niet!

Oude spullen uit het raam

Een andere traditie, die om veiligheidsredenen steeds meer aan het verdwijnen is, is het uit het raam gooien van oude spullen. Op die manier zetten ze een symbolische streep onder het verleden en vergeten ze de negatieve gebeurtenissen. Het is tijd voor een frisse start: Anno Nuovo, Vita Nuova, oftewel Nieuw jaar, nieuw leven!

Hoewel ook de jaarwisseling traditiegetrouw een familiaire aangelegenheid is, trekken veel jongeren na het diner de stad in. Bijeen op de pleinen kijken ze naar het vuurwerk om vervolgens te dansen tot het ochtendlicht. Ook dat brengt voorspoed: wakker blijven tot de nieuwjaarszon opkomt! En verder op 1 januari? Uitbuiken en beterschap beloven: ik zal nooit meer zoveel eten en drinken.

Vuurwerk

Net als wij zijn Italianen ook gek op vuurwerk (fuochi d’artificio). De kans dat je vuurpijlen ook op andere momenten in het jaar de lucht in ziet gaan is een stuk groter dan bij ons want ter afsluiting van de vele (religieuze) feesten wordt vaak een groots vuurwerk afgestoken. De Italianen oefenen dus wat vaker en dat werpt zijn vruchten af.

Pyroemotions di Scarpato wint regelmatig internationale vuurwerkfestivals. Rond hun thuisbasis Rimini geven ze soms een grandioos slotakkoord aan diverse evenementen.

Vuurwerk uit Napels

Italiaanse Nieuwjaarstradities
Italiaanse vuurwerkcampagne

Illegaal vuurwerk halen sommigen uit België. In Italië vormt Napels en omgeving, zoals wel vaker, het hart van de illegale handel. De afgelopen dagen haalde de politie weer tonnen aan illegaal vuurwerk op, vaak verhandeld door de Camorra. De illegale rotjes die in Napels te koop zijn lijken dan ook meer op antitankmijnen. De klassieke strijker is er niets bij.

Vuurwerk leidt in Italië jaarlijks tot meer dan 500 gewonden en enkele doden. De meeste slachtoffers vallen in Napels. Vorig jaar vielen er nog drie doden bij een explosie in een vuurwerkfabriek vlakbij de stad Chieti. Ook lieten vijf mensen het leven in een fabriek op Sicilië.

Gennaio 6

Driekoningen (Epifania) is de officiële afsluiting van de de Italiaanse kerstperiode. Dat hoef je de kinderen niet te vertellen, want zij wachten al dagen op de komst van Befana, een oude vrouw die zich vliegend verplaatst per bezemsteel.

befana-italie=6-januari

Dit feest vertoont opvallende gelijkenissen met onze goedheiligman en is vannacht op zoek naar kindje Jezus. Onderweg stopt ze snoep en cadeautjes in de sokken van lieve kinderen en wie stout is, krijgt steenkolen. Nu mag de kerstversiering weg en het laatste stukje Panettone dat vandaag gegeten wordt brengt gezondheid in het nieuwe jaar. Na vandaag mag ook pas de kerstboom opgeruimd worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button