Italiaanse samenlevingNieuws

Italiaanse moeders oudste van Europa

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen het eerste kind krijgen ligt het hoogste in Italië. Dat meldde Eurostat, het CBS van Europa vandaag. Met een gemiddelde van 31,3 jaar waren de Italiaanse moeders in 2019 het oudst. 29,4 was het gemiddelde. Bulgarije heeft de jongste moeders. Die zijn gemiddeld 26,3 jaar. In Nederland was 30 het gemiddelde in 2019. De leeftijd wordt ook steeds hoger de laatste jaren.

Meestal blijft het ook bij één kind tegenwoordig. De grote gezinnen van weleer zijn verleden tijd. Gemiddeld krijgt een vrouw in Italië 1,34 kind. Dat is het laagste cijfers sinds de metingen 150 jaar geleden startten. In Nederland is het 1,7.

De regionale verschillen zijn groot en ook de financiën spelen een rol. In het minder welvarende Sardinië ligt het getal op 1,07. Vrouwen in het rijke Bolzano krijgen bijna twee kinderen gemiddeld.

Meeste ouderen

Tot slot heeft mede hierdoor Italië ook de oudste bevolking van Europa. Maar oud worden in Italië is dan ook wel een heel prettig vooruitzicht denk je nu wellicht…

Grote regionale verschillen

In de rijke regio Zuid-Tirol worden nog volop baby’s geboren. Stellen op Sardinië houden het gezin klein, wellicht tegen wil en dank.


   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button