Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Italiaanse kunstenaars deze zomer in Museum Beelden aan Zee

In Museum Beelden aan de Zee in Scheveningen is het een Italiaanse zomer, l’ Estate Italiana! Je kan er tentoonstellingen van diverse ‘Italiaanse’ kunstenaars zien zoals Igor Mitorajs en tijdgenoot Pietro Cascella.

Igor Mitoraj

De naam van deze kunstenaar klinkt niet heel Italiaans en dat is hij eigenlijk ook niet. Alhoewel het persbericht van het museum beweert dat hij half Italiaans is, spreekt Wikipedia van een Poolse moeder en Franse vader. Toch tellen we hem maar mee want hij werkte heel lang in Pietrasanta in Italië. Veel mensen kennen hem van: ‘Light of the Moon’, het grote masker bovenop het duin bij het museum (zie foto boven). De beeldhouwer (1944 – 2014), werd vooral geïnspireerd door de schoonheid van de klassieke oudheid. Naast een vijftal belangrijke stukken van Mitoraj uit de eigen collectie, krijgt het museum een groot aantal werken uit het Atelier Mitoraj in Pietrasanta (Italië) in bruikleen. In dit kunstenaarsbolwerk in Toscane, beheren ze de nalatenschap van Mitoraj die in 2014 overleed. In totaal zijn er ruim zestig werken op de tentoonstelling te zien in gips, brons en marmer.

Igor Mitoraj

Pietro Cascella en Cordelia von den Steinen

Pietro Cascella stierf in 2008 op 87-jarige leeftijd. Hij was in Italië de belangrijkste monumentale beeldhouwer in marmer met een semi-abstracte stijl. Hij ging te werk op een manier die ook in Nederland werd toegepast in de tweede helft van de twintigste eeuw. Je vindt zijn werk op prominente plekken in Toscane en in Pescara, waar hij opgroeide. In 1967 werd in voormalig concentratiekamp Auschwitz zijn monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust onthuld.

Cascella was getrouwd met Cordelia von den Steinen. Ze woonden in een middeleeuws kasteel ten noorden van Pietrasanta, waar zij ook werkten. Von den Steinen werkt in keramiek, waarin zij minutieuze uitvoeringen maakt van grote en kleine zaken uit het leven. Van keukengerei en eten en drinken, tot de actuele vluchtelingenproblematiek.

Igor Mitoraj is van 19 juni 2021 tot 6 februari 2022 te zien.
Pietro Cascella & Cordelia von den Steinen van 19 juni tot 19 september 2021.

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen

Het schip van Cascella is de stad Pescara in Italië. De stad waar de kunstenaar opgroeide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button