Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Italiaanse kunstenaar Ferruccio Ramadori exposeert in Epe

Van 5 juli tot en met 31 augustus 2012 is in Epe de expositie “Poesia dei colori” te zien, van de Italiaanse kunstenaar Ferruccio Ramadori. Hij exposeert veel in Italië en regelmatig in Duitsland, Kroatië, Zwitserland en Frankrijk en nu voor het eerst in Nederland.

Ferruccio Ramadori is in 1952 geboren In Scheggino, een klein dorp in de groene heuvels van Umbrië. Hij was 15 jaar toen hij zijn eerste schilderij maakte en meteen ook verkocht. Een opleiding aan de kunstacademies van Spoleto en Perugia was dan ook een logische stap. Spoleto is een artistiek bolwerk, lees bijvoorbeeld ook eens ons artikel over het Teatro Lirico Sperimentale, de kweekvijver van operatalent. Of over het Festival dei due mondi (29 juni-15 juli 2012), waar Ramadori  ook exposeert.

Ferruccio Ramadori schilderijenGedichten in het dialect van de Valnerina
Het leven in een kleine gemeenschap als Scheggino, waar iedereen van elkaar weet en waar een eigen dialect gesproken wordt, is van invloed geweest op zijn werk. Zowel in zijn vroege schilderijen, waar hij het dorp, geplakt tegen een heuvel, in vele vormen heeft uitgebeeld. Als in zijn gedichten. In 1975 verschijnt zijn eerste dichtbundel “Gente bastarda” (gewone mensen). In deze bundel beschrijft hij het leven van alledag.

Bekijk het verslag van de opening via deze link.

het dialect van de Valnerina. Zijn 4de boek met gedichten verschijnt dit jaar.Sinds vele jaren woont en werkt Ferruccio in Corciano, een middeleeuws stadje in de provincie Perugia. Het is in Corciano dat hij in 1982 voor het eerst zijn schilderijen laat zien aan het publiek en aan de kunstcritici. Deze tentoonstelling is de eerste van vele exposities. Vanaf 1982 tot nu exposeert hij meerdere periodes per jaar in galeries, openbare gebouwen en tijdens evenementen in binnen- en buitenland.

Ferruccio Ramadori schilderij
Een van de schilderijen van Ferruccio Ramadori

Kleuren, vormen, muziek en olieverf op linnen
In zijn schilderijen schrijft hij met kleuren, vormen (letters, cijfers) en muziek, olieverf op linnen. Af en toe figuratief (een vrouwenlichaam, vissen, maskers), meestal abstract. Zijn beelden zijn vol van kleur en licht en nodigen uit om te kijken en te ontdekken. Hij schildert vrijwel altijd binnen, in zijn studio en laat zich inspireren door woorden, gedachten, dromen en muziek. Ferruccio is regelmatig in Epe; zijn schilderijen zijn er nu voor het eerst.

De expositie is te zien in expositieruimte De Ring op de eerste verdieping van het gemeentehuis van Epe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button