algemeenItaliaanse restaurantsNieuwsSmaken

Italiaanse keuken paradijs voor vegetariers

Ieder jaar is er in Nederland de Vegetarische Restaurantweek. De Italiaanse keuken is een paradijs voor vegetariërs en daarom is het des te opmerkelijker dat er nauwelijks Italiaanse restaurants meedoen. 

Italië zelf kent het grootste aantal vegetariërs van Europa. Een op de tien Italianen eet geen vlees en vis. In Nederland eet ruim 4,5% van de bevolking volledig vegetarisch. Daarnaast kiest een groot aantal Nederlanders ervoor om één of meerdere keren per week vegetarisch te eten, de ‘flexetariërs’ of vleesminderaars.

In Italië is het geen enkel probleem om vlees en visloos buiten de deur te eten. Er zijn daarom nauwelijks 100% vegetarische restaurants. Toch willen we een paar van de beste vegetarische restaurants in Italië noemen.

Tomaat maar dan anders bij Joia Milaan
Tomaat maar dan anders bij Joia Milaan

Milaan, Joia
We beginnen met Joia in Milaan, een vegetarisch restaurant met Michelinster! Bezoekers schrijven lyrische recensies. “Alleen hiervoor zou een vegetariër Milaan moeten bezoeken, een ongelooflijke belevenis. Tomaat in vijf verschillende texturen (als gelei, gekonfijt, gefrituurd etc) oesterzwammensoep met ricotta en appelsienschil, huisgemaakte truffelravioli met peterseliecreme etc. Maatschappelijk verantwoord ook smaakpapilverantwoord!”
www.joia.it 

[divider]

Groentetaartje bij Margutta in Rome
Groentetaartje bij Margutta in Rome

Rome, Margutta
In Rome zijn vegetarische restaurants nog schaarser dan parkeerplaatsen maar Margutta is al 32 jaar een instituut. De belangrijkste ontmoetingsplaats voor vegetariërs in Rome, gelegen op de hoek van de Via Margutta. Op het menu creatieve gerechten op basis van de oneindige mogelijkheden van de mediterrane groentetuin. Seitan (vegetarisch product) met sesam, lasagne met courgette bloemen, zwarte truffel en mozzarella en knapperige spinazie met Parmezaanstrudel, of risotto met radicchio en  Provolokaas.
www.ilmarguttavegetariano.it  

[divider][divider]

Chocoladetaart met sinaasappelsaus
Het dessert bij Arancia Blu: Chocoladetaart met sinaasappelsaus

Rome, Arancia Blu
Een sfeervol en  modern restaurant met creatieve vegetarische gerechten, warm aanbevolen door veel Romeinen. Ravioli gevuld met ricotta, zwarte olijven, pistache en sinaasappel is een van de gerechten die erg lekker maar niet goedkoop zijn. Het restaurant heeft een grote wijnkaart met de keuze uit  meer dan 400 flessen.
www.aranciabluroma.com

[divider]

Sla, rijst en seitan (net vlees!) voor een paar euro bij Il Vegetario
Sla, rijst en seitan (net vlees!) voor een paar euro bij Il Vegetariano

Florence, Il Vegetariano
In dit  eenvoudige self-service restaurant haal je lekker grote porties Toscaanse groentegerechten, risotto’s, couscous, tofoe  en salades voor een scherpe prijs. Het restaurant ligt buiten het historische centrum, niet ver van Piazza San Marco. Je eet aan gemeenschappelijke tafels dus een praatje is zo gemaakt.
www.il-vegetariano.it 

[divider]

Goed gevuld vegetarisch bord
Goed gevuld vegetarisch bord bij Brac in Florence

Florence, Libreria Brac
Samen met Il Vegetariano is Libreria Brac is een van de weinige vegetarische en veganistische restaurants van de stad. Het heeft een gezellige binnenhof. Binnen veel boeken zoals de naam al doet vermoeden, een eetbibliotheek.  Tagliatelle met saus van seitan, pasta’s, gegrilde of gebakken groenten en knapperige salades staan op de kaart. Het restaurant heeft ook een boekwinkel.
www.libreriabrac.net/brac/

[divider]

Dessert met biologische chocolade in Sorrento
Dessert met biologische chocolade in Sorrento

Sorrento, Mondo Bio
Dit restaurant annex supermarkt en café is het biologische en vegetarische centrum van Sorrento. Het menu wisselt dagelijks. Onder andere glutenvrije gerechten. De recensies zijn lovend over de smaak van het eten.
Via Degli Aranci 146-148

 

 

HappyCow
De site van Happycow biedt een fraai en actueel overzicht van alle 100% vegetarische restaurants in Italië.
http://www.happycow.net/europe/italy/

 

Meer informatie en reserveren voor de Vegetarische Restaurantweek via deze link www.devegetarischerestaurantweek.nl

Zelf vegetarisch Italiaans koken? Koop het boek Italiaans Vegetarisch van Loes Janssen Miraglia, een bestseller. bestellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button