Nieuws

Italiaanse Kerst

Het is bijna Kerst. Nederland verheugt zich weer op pakjes bij de boom en een gezellige kerstgourmet. Voor sommigen is de meubelboulevard op 2e Kerstdag het echte kerstgevoel. De Nederlander hecht aan tradities, de Italiaan niet minder. Ondanks dat ook in Italië Santa en de kalkoen steeds meer terrein winnen blijft de panettone voor altijd op het kerstmenu. En net als hier is de strijd om de schoonmoeder een jaarlijks terugkerende discussie.Toch zijn er ook veel verschillen. Een korte introductie in de Italiaanse kerst.

Dicembre 24

Hoewel het katholieke Italië met Pasen het grootste kerkfeest viert, gaan ze ook vanavond massaal ter kerke. De nachtmis staat op het programma, maar niet nadat er eerst uitgebreid is getafeld. Kerstavond is namelijk het hoogtepunt van de festiviteiten, waarbij de hele familie samenkomt om zich tegoed te doen aan het lekkers waarvoor mamma dagen in de keuken heeft gestaan.
Volgens de oude traditie wordt er vanavond trouwens vooral vis gegeten, maar dat nemen ze tegenwoordig lang niet in alle regio’s zo strikt. Wel wordt vanavond de Panettone (kerstcake) aangesneden, maar niet helemaal opgegeten!

[divider][divider]

Italiaanse kersttraditie het branden van de 'ceppo'
Italiaanse kersttraditie het branden van de ‘ceppo’

Een andere traditie is het branden van de ceppo in de openhaard. Dit speciale houtblok moet onophoudelijk blijven branden (gloeien) tot nieuwjaarsdag, als symbool voor het ‘verbranden’ van alle negatieve dingen in het afgelopen jaar.

In heel veel steden en stadjes hebben ze deze dagen ook hun eigen tradities en gebruiken. Zo wordt in Rome op Kerstavond een kanon afgeschoten om het feest van Jezus te vieren.

 

 

Dicembre 25 e 26

"Bedankt voor de bloemen"
“Bedankt voor de bloemen”

De meeste Italianen doen het op Kerstavond rustig aan met de wijn. Pas na de mis gaan de kurken van de fles en krijgt het diner een stevige afdronk. Kerstavond eindigt dus in de kleine uurtjes van de Eerste Kerstdag en dat betekent dat veel Italianen vandaag uitslapen. Dat geldt niet voor de bambini, want Babbo Natale (de kerstman) komt vandaag met cadeautjes! Samen met het Urbi en Orbi van de Paus en opnieuw een uitgebreide maaltijd, de pranzo natalizio, is het vandaag rustig.

De dagen na Kerst staan in het teken van de apostelen; Comites Christi. Zo wordt op 26 december de Heilige Stefano geëerd, de eerste martelaar van de Rooms Katholiek Kerk. De tafel word dan vaak gevuld met de restjes van de groot diner van de dag ervoor.

Lees hier het recept voor Panettone.
Lees al onze artikelen over kerstdagen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button