Italiaanse kado's voor de feestdagenItaliaanse kerstkado'sKunst, film, muziekMuziekNieuwsOpera

Italiaanse kerst met de nieuwe CD van Claudio Baglioni

“Claudio Baglioni?”, zult u waarschijnlijk zeggen. De breed gewaardeerde en gelauwerde Italiaanse zanger is overal beroemd maar niet in Nederland. Echte kenners en natuurlijk Italianen zelf, weten dat hij al sinds de vroege jaren ’70 is uitgegroeid tot een van de meest prominente artiesten in Italië. Baglioni brengt 20 november een nieuwe kerst-CD uit, Un piccolo natale in piu.

Om hem live te zien moet u het einde van het jaar naar Rome, op zich geen slecht idee natuurlijk. Daar geeft hij zeven concerten van 26 december tot en met 3 januari 2013.

Claudio Baglioni schreef ruim 360 composities: songs, suites en een viertal opera’s. Grote bekendheid verkreeg hij in de jaren ’80 met zijn hit Alè-òò, dat wereldwijd uitgroeide tot een waar ‘anthem’. Ook tekende hij voor de hymnes van diverse grote sportevenementen, waaronder  de herkenningsmelodie van van de Olympische spelen in Turijn 2006.

Een jonge Claudio Baglioni
Een jonge Claudio Baglioni

Alleskunner

Claudio Baglioni is een typische alleskunner. Naast muzikant en componist is hij schrijver en architect. Geboren in Rome in 1951, studeerde Baglioni piano, gitaar, harmonieleer en compositie. In 1967 voltooide hij zijn eerste opera. Zijn eerste, titelloze, album volde in 1970. Het album was geen verkoopsucces, maar dit ontmoedigde de jonge Baglioni niet. In de daaropvolgende jaren bracht hij diverse albums uit en werd hij steeds bekender en meer geliefd onder het Italiaanse publiek.

Records

Met zijn concerten brak hij alle records. Hij scoorde al eens het hoogste aantal bezoekers tijdens zijn tournee “Rosso” en eind jaren 90 brak hij het ‘all-time’ ticketrecord met de concertshow “Da me a te” in het Olympisch Stadion van Rome. 86.500 toeschouwers en 500 artiesten, muzikanten, dansers en acrobaten op het podium.
Een ander live concert dat werd uitgezonden op Rai 1 trok meer dan 17 miljoen kijkers.

Baglioni gaf het enige popconcert op het St Pietersplein ooit
Baglioni gaf het enige popconcert op het St Pietersplein ooit

Popconcert bij de paus

Tijdens oud en nieuw in 2000 had Baglioni de eer een concert te geven op het Sint-Pietersplein voor 300.000 toeschouwers, met Paus Johannes Paulus II als centrale gast. Tot op heden is dit het enige popconcert dat ooit op het Sint-Pietersplein gehouden werd.

Vele grootheden, pop en klassiek

Door de jaren heen werkte hij samen met vele grootheden, waaronder Vangelis, Ennio Morricone, Youssou N’Dour, Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Sting, Khaled, Andrea Bocelli, Laura Pausini en Astor Piazzolla. Maar hij speelde ook samen met het beroemde Royal Philharmonic Orchestra, het London Symphony Orchestra en het Rome Sinfonietta.

Bekijk de officiële website.
Bestel de CD hier bij Bol.com
Een aantal van zijn eerdere CD’s zijn ook bij  Bol.com te bestellen

De nieuwe kerst-CD is ook via iTunes te downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button