Italië en maatschappijNieuwsStile Italiano

Italiaanse jongens en meisjesnamen

Als echte Italiëfan probeer je de liefde voor het land zo vroeg mogelijk op de volgende generatie over te brengen. En dan begin je natuurlijk met een Italiaanse naam voor je kind! Wij gingen op zoek naar populaire namen die Italianen hun baby’s geven. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een klassieke naam. Dit zijn veelgebruikte Italiaanse jongens en meisjesnamen.

Vroeger noemde iedere Italiaan zijn kind naar een van de heiligen in de kerk. Vaak werd de naam gegeven van de heilige wiens feest op de geboortedag van het kind werd gevierd, of de naam van de patroonheilige van de stad.

Ook de feestdagen waren een inspiratiebron. Kinderen die rond Pasen werden geboren kregen vaak de naam Pasqua (pasen) of Pasquale en rond de kerst Natale/Natalina. De sterkste traditie is het vernoemen van het kind naar de grootouders. Daarmee bleven, en blijven de klassieke Italiaanse namen populair.

[divider]

Italiaanse kindernamen

Populaire Italiaanse babynamen

In het huidige Italië kiezen ouders er steeds meer voor hun kinderen verschillende voornamen te geven. De meeste kiezen nog steeds voor klassiekers maar anderen geven de voorkeur aan buitenlandse namen of die van beroemdheden.

Het Italiaans buro voor de statistiek ISTAT publiceert altijd de top 10 kindernamen van het moment. Interessant vinden wij dat namen als Emma ook in Nederland populair zijn net als Julia en Sophie, de equivalenten van Giulia en Sofia.

De top 10 Italiaanse meisjesnamen

Naamaantal % van alle namen
Sofia64002,99
Giulia59172,76
Aurora58622,74
Alice37411,75
Ginevra36881,72
Emma34811,63
Giorgia32511,52
Greta30431,42
Beatrice30301,42

Populaire buitenlandse meisjesnamen voor Italiaanse baby’s zijn: Nicole, op de 14e plek, nummer 36 is Isabel en op 41 een rappe stijger, Emily.

De top 10 Italiaanse jongensnamen

Italiaanse ouders zijn iets minder vooruitstrevend als het gaat om de jongensnamen. De klassiekers domineren nog steeds. Francesco stond een paar jaar geleden nog op nummer één, wij denken dat ouders toen geïnspireerd waren door Paus Franciscus.

Davide en Matteo zijn uit de top 10 gevallen in vergelijking met een paar jaar geleden. Edoardo is aan een opmars bezig.

Naamaantal percentage van alle namen
Leonardo76903,39
Francesco65192,87
Alessandro56602,5
Lorenzo55662,45
Mattia54742,41
Andrea50162,21
Gabriele47212,08
Riccardo44561,97
Tommaso41811,84
Edoardo37761,67

Sommige ouders kiezen voor buitenlandse spellingen van klassieke namen zoals Christian, Alexander, Thomas, Gabriel, Michael en David.

[divider]

Italiaanse jongens en meisjesnamen
Vroeger moesten er veel namen worden gegeven in de grote gezinnen, tegenwoordig heeft Italië een van de laagste geboortecijfers van Europa

Regionale verschillen

Net als in Nederland zijn er in Italië regionale verschillen. Francesco is de populairste jongensnaam in de zuidelijke regio’s: Molise, Apulië en Calabrië. Lorenzo staat aan kop in: Piemonte, Ligurië, Toscane, Umbrië, Lazio en Abruzzo. Leonardo is hot in het Noorden, de regio’s Valle d’Aosta, Veneto, Friuli Venezia-Giulia en Marche. Alessandro heeft de voorkeur in Emilia-Romagna en op Sardinië.

Campanië en Sicilië hechten het meest aan traditie op dit gebied. De meest voorkomende namen voor jongens zijn daar nog steeds Antonio en Giuseppe. Waarschijnlijk het gevolg van de sterkte familietraditie om jongens naar de grootouders te vernoemen.

Italiaanse jongens en meisjesnamen
Kinderwagens van Inglesina

Italiaanse opvoeding

Is je kleintje eenmaal op de wereld (Congratulazioni!) dan leg je hem natuurlijk in een Italiaanse kinderwagen, lees je voor uit Geronimo Stilton, trek je ze Vingino kinderkleding aan, spuit je lekker wat Dolce & Gabbana babyparfum op, geef je ze de kinderversie van het beroemde kookboek de Zilveren lepel, krijgen ze educatieve boekjes over Italië voor op de achterbank!

Italiaanse jongens en meisjesnamen

Italiaanse jongens en meisjesnamen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button