Kunst, film, muziekMuziekNieuws

Italiaanse jazz, pop, folk, klassiek en opera eind oktober op de Nederlandse podia

Liefhebbers van Italiaanse muziek komen eind deze maand ruimschoots aan hun trekken. Italiaanse artiesten bezoeken ons land en er is voor elk oor wat wils. De Jazz van Paolo Conte, de militante Ierse folk van de Modena City Ramblers, de pop van Zucchero en de klassieke uitvoering van de dirigent Antonio Pappano, die het Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia uit Rome dirigeert.
Iets langer moet u wachten op Il Volo, het jongste tenorentrio ooit, dat eind november in Amsterdam optreedt. Volgend jaar mei volgt Laura Pausini die, zoals u onlangs kon lezen, een speciale band met Nederland onderhoudt.

Paolo Conte
Paolo Conte geeft op 27, 28 en 30 oktober concerten in verschillende steden. Hij werd door de Engelse Guardian onlangs nog omschreven als misschien wel de laatste van de ‘groten’ van de Europese jazz. Zijn korrelige, holle stem voegt een speciale charme toe aan zijn treurige, soms melancholische teksten. Conte brak wereldwijd door met Max (1987) waarin hij een pas overleden vriend bezingt. Hij begint in Eindhoven, gaat dan naar Rotterdam en sluit op 30 oktober af in Amsterdam.
http://www.paoloconte.it/ 

Modena City Ramblers
Een totaal ander genre wordt vertolkt door de Modena City Ramblers. De op Ierse folk geïnspireerde muziek, die ze zelf als ‘combat folk’ omschrijven, is bijwijlen erg militant van signatuur. De Ramblers  staan niet voor niks bekend als een links-georiënteerde formatie, die in Italië een belangrijke rol speelde in het brede volksprotest tegen Silvio Berlusconi. Il Giornale kan uit eigen ervaring vertellen dat de Ramblers pittige concerten geven waar VVD-blazers zich niet erg thuis voelen.
Deze band geeft maar één concert in Nederland en wel in Leiden op 28 oktober. Voor de prijs hoeft u uw nieuwsgierigheid niet te bedwingen want de entree is maar € 10,-
www.muziekhuis.nl
Als u toch in Leiden bent en een hele andere hoek van het Italiaans cultureel spectrum wilt beleven kunt u ook nog een bezoek brengen een de zeer bezienswaardige Etrusken Tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden. Een kwartiertje wandelen.

Zucchero
Zucchero, geboren als Adelmo Fornaciari, begon in de jaren 70 met muziek. Zucchero is een koosnaampje uit zijn jeugd. In 1984 vertrok hij naar Californië. Onder de naam Zucchero & the Randy Jackson Band had hij een hit met het nummer ‘Donne’. Dit leverde hem internationale bekendheid op. De echte doorbraak kwam echter begin jaren ’90 met het het duet Senza una Donna met Paul Young. Later scoorde hij hits met Diamante en Il Volo. Naast het duet met Paul Young zong hij ook samen met Eric Clapton. Sheryl Crow, Luciano Pavarotti en Ilse de Lange. Zucchero wordt beïnvloed door klassieke muziek en folkstromingen. In zijn geheel eigen stijl vullen de soms zoete en soms rauwe tonen elkaar perfect aan.

Vorig jaar november bracht hij zijn zeventiende album ‘Chocabeck’ uit, waaraan internationale artiesten als Bono meewerkten. Tijdens zijn tour komt zowel het nieuwe album als zijn oudere werk aan bod.
http://www.zucchero.it/

Antonio Pappano
Vorig jaar moest Pappano zijn gastoptreden in het concertgebouw nog afzeggen vanwege een ernstige schouderblessure. Nu is hij weer topfit om samen met de Franse pianiste Hélène Grimaud op 31 oktober de uitvoering van Brahms’ Eerste pianoconcert te leiden.
Een in Engeland geboren Italiaan en een in de Verenigde Staten levende Franse pianiste die wolven fokt. Het klinkt als een apart paar.  Antonio Pappano en Hélène Grimaud hebben elk op eigen wijze de wereld veroverd. Onder leiding van chef-dirigent Pappano steeg het Orchestra dell’ Accademia Nazionale di Santa Cecilia van beroemd naar wereldberoemd. Samen met het steeds intenser worden pianospel van Grimaud klinkt Brahms’ Eerste pianoconcert zoals het nog nooit geklonken heeft.

Meer info

Il Volo, het jongste tenorentrio ooit
Was Il Volo in 1996 al een grote hit voor Zucchero, sinds kort is het ook de naam van het jongste tenorentrio ooit. Sterker nog, Piero, Ignazio en Gianluca waren nog maar net uit de luiers toen hun landgenoot Zucchero in de hitparade stond. Het trio Il Volo is afkomstig uit de talentenjacht ‘Ti Lascio Una Canzone’. Na een aantal solorondes kwam een producent op het idee de drie jongens aan elkaar te koppelen. Het bleek een succesvolle fusie, want hier sleepte Il Volo een lucratief platencontract mee in de wacht. Het titelloze debuutalbum van Piero, Ignazio en Gianluca ligt sinds mei in de Nederlandse schappen en het trio kan zich nu al verheugen op een grote groep fans wanneer ze op 28 november in Carré staan. Met hun imposante geluid en volume is het overigens moeilijk voor te stellen dat deze jongens nog niet eens auto mogen rijden.
http://www.ilvolomusic.com/sweeps/

Meer Italiaanse muziek

Succes Caro Emerald in Italië
Koken met klassieke muziek van Rossini
Nieuwe Amsterdamse video van Laura Pausini online

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button