NieuwsTreinreizen

Italiaanse jaren 50 designtrein rijdt weer

De Settebello, een innovatieve, op basis van een vliegtuig vormgegeven elektrisch treinstel. Het was in de jaren 50 hét symbool van het nieuwe Italië. De harmonische combinatie van vorm en functie, de technische vernieuwingen, het stijlvolle interieur en het hoge serviceniveau wakkerden het optimisme van die periode aan. Lang werden de treinstellen verwaarloosd maar nu is een van de rijtuigen nu toch in oude glorie hersteld.

Nadat de unieke treinstellen van de Settebello in de jaren 90 van het spoor werden gehaald, keek niemand er lange tijd nog naar om. De trein werd voor dood achtergelaten op een verlaten spoor. Vandalen vernielden het laatste stukje waardigheid van wat ooit de trots van de spoorwegen was.

Dankzij een stichting en het ministerie van cultuur, is een van de rijtuigen niet lang geleden in oude glorie hersteld en met moderne techniek. Het resultaat is fantastisch! Prachtige stoelen, de bar met klassieke espresso-automaat en natuurlijk unieke ervaring om net als de machinist helemaal voorin de trein te zitten. De trein wordt weer gebruikt voor speciale ritten. Echt een Back to the Future ervaring!

De Arlecchino, zoals het treinstel ook wel wordt genoemd, rijdt nu geregeld de Italiaanse stations binnen.

De naam

Al tijdens de bouw door treinbouwer Breda (die naam kennen we in Nederland ook nog met Ansaldo ervoor…) kreeg het treinstel de bijnaam Il Settebello (de mooie zeven). Die verwees naar een kaart uit het Italiaans kaartspel Scopa en de zeven ‘bakken’ (draaistellen) van het treinstel.

Bijzondere treinreizen

Hou voor bijzondere reizen in historische treinen vooral deze site goed in de gaten want de belangstelling is groot: fondazionefs.it.

Italiaanse jaren 50 designtrein rijdt weer
Zo zag de trein er na jaren van verwaarlozing uit.
Italiaanse jaren 50 designtrein rijdt weer
Italiaanse jaren 50 designtrein rijdt weer
Spectaculair: voorin de trein zitten met panorama uitzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button