Nieuws

Italiaanse HSL-trein naar Nederland?

Het bedrijf Qbuzz wil in 2027 met de supersnelle Frecciarossa-trein gaan rijden op het Nederlandse spoor! Qbuzz is namelijk volledig eigendom van het Italiaanse spoorbedrijf Ferrovie dello Stato. Het wil met Italiaanse treinstellen gaan rijden van Amsterdam naar Parijs, Eindhoven en Berlijn. Zo komt er na de veelbesproken Fyra opnieuw een Italiaanse trein op de Nederlandse rails.

Qbuzz heeft bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) drie treinverbindingen aangevraagd; Amsterdam-Eindhoven, Amsterdam-Berlijn en Amsterdam-Parijs. Vanaf januari 2027 zouden de eerste passagiers moeten instappen is het plan. Het bedrijf dat tot nu toe bekend staat van de busdiensten, ziet graag zeven treinen per dag rijden naar Parijs en Berlijn. 

Voordat het zover is moeten de aanvragen eerst door de ACM worden beoordeeld en vervolgens goedgekeurd. Staatssecretaris Heijnen neemt daarna een besluit of de markt voor internationale treintrajecten vanuit Nederland wordt opengesteld. In Frankrijk en Spanje is die markt al geopend en biedt het Italiaanse bedrijf al kaartjes aan voor verschillende trajecten. Daarmee komt de mogelijkheid om met een Italiaanse trein, bijvoorbeeld via Parijs, van Amsterdam naar Italië te reizen, steeds dichterbij. Dat zou als de nieuwe tunnel onder de alpen klaar is, zelfs in minder dan zeven uur mogelijk moeten zijn.

Fyra weer terug?

Het Italiaanse moederbedrijf wil voor de nieuwe verbindingen 200 miljoen euro in Qbuzz investeren. Directeur Spijksma vertelde deze maand trots in de Volkskrant dat hij daarmee de fraaie wagons van de Frecciarossa gaat kopen. Het zou toch wat zijn als dat weer de wagons van de voormalige Fyra worden! Die rijden namelijk al enige tijd weer in Italië en sinds kort heten ze ook Frecciarossa! De gebreken van toen zijn verholpen en nadat deze treinstellen eerst als Frecciargento (zilveren pijl) door het leven gingen, zijn ze sinds maart 2023 opnieuw geschilderd en dragen ze nu de overkoepelende naam van alle snelle treinen van het Italiaanse staatsbedrijf.

Italiaanse HSL-trein naar Nederland?
‘Onze’ Fyra draagt sinds maart 2023 de kleuren van de snelle Frecciarossa Foto: Wikipedia: @Gisorr650

Succes

De hogesnelheidstreinen in Italië zijn een groot succes. Op het traject Milaan-Rome verdrongen ze al de goedkope vluchten. Het aantal reizigers groeit enorm net als het aantal trajecten en de service. Volgens de directeur van Qbuzz is dat mede het gevolg van de concurrentie op het Italiaanse spoor. Je kan namelijk ook op hoge snelheid reizen met het spoorbedrijf Italo.

Italiaanse HSL-trein naar Nederland?

Italiaanse HSL-trein naar Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button