FilmKunst, film, muziekNieuws

Italiaanse films op het filmfestival Rotterdam

We hebben even de Italiaanse films op het filmfestival Rotterdam 2022 voor je geselecteerd. Helaas kan je ze deze keer alleen online zien maar toch zijn ze ook dan meer dan de moeite waard.

Het bekende filmfestival is dit jaar van 26 januari tot en met 6 februari. Al enige tijd geleden besloot de organisatie alleen online de films te vertonen met het oog op de lockdown in Nederland. Dit zijn de vier Italiaanse films die te zien zijn op het filmfestival Rotterdam 2022.

The King of Laughter, Mario Martone

We beginnen met The King of Laughter van Mario Martone. Een film met een fors budget en dat zagen we terug in bijvoorbeeld de fantastische kostuums. De critici in Venetië vonden dat zelfs een prijs waard. Maar eigenlijk is alleen al grote ster Toni Servillo genoeg reden om een kijkcode te kopen. Natuurlijk ken je hem uit de Oscarwinnende film La Grande Bellezza en recent speelde hij nog een heerlijke bijrol in È stata la mano di Dio die ook al kans maakt op een Oscar.

The King of Laughter speelt rond 1900 en gaat over Eduardo Scarpetta, de grote ster van het Napolitaanse theater. Het is een liefdevol en meeslepend opus over een grote toneelfamilie.

De vertoning op het IFFR is de Nederlandse première van de film.

The Last Ride of the Wolves, Alberto De Michele

The Last Ride of the Wolves van Alberto De Michele is het vermelden ook meer dan waard. Deze videokunstenaar heeft namelijk een Nederlandse moeder en woont al vanaf zijn tiende in Nederland. Hij studeerde op de Rietveld Academie. Zijn werk is vaak geïnspireerd op zijn jeugd. In de schoolvakanties bezocht hij namelijk zijn vader in Italië die niet op het recht pad gebleven was. Hij vertelt op zijn website dat het voor hem toen al een soort film was die hij in- en uitstapte.

De criminele wereld fascineert De Michele sindsdien en ook zijn debuutfilm gaat over het boevenleven. Een oude crimineel wordt herenigd met de bende The Wolves, terwijl hij een laatste overval beraamt. Daarna wil hij voorgoed met pensioen. De Michele geeft een ongewone, openhartige blik achter de schermen van de Italiaanse onderwereld.

De vertoning op het IFFR is de wereld wereldpremière. Het is de bedoeling dat de film ook in Italië gaat draaien.

In onze gedrukte krant van maart publiceren we een interview met de reggiseur.

https://youtube.com/watch?v=QfVrctrOHoU%3Fbadge%3D0%26autoplay%3D1%26html5%3D1

Freaks Out – Gabriele Mainetti,

Freaks Out van Gabriele Mainetti is een Italiaans-Belgische coproductie. Het is een beetje een gekke film met gekke karakters, verhaallijnen en settings. Een avontuurlijke mix van fantasy- en oorlogsfilm schrijft de pr-afdeling van het IFFR. Hij gaat over drie excentriekelingen, Matilde, Cencio, Fulvio en Mario. Ze werken in het circus als de Tweede Wereldoorlog in Rome uitbreekt. De circuseigenaar zoekt een veilig heenkomen en de vier vrienden blijven verweesd achter. Ze zwerven daarna rond in een door oorlog verscheurde stad.

Italo Disco. The Sparkling Sound of the 80s!

Iedereen boven de 45 kent natuurlijk de klanken van de Italo Disco die vandaag de dag nog steeds is terug te horen. Denk aan de muziek van de Chemical Brothers en Daft Punk. De docu Italo Disco van Alessandro Melazzini, laat een aantal hoofdrolspelers aan het woord van de muziekstroming die in de jaren tachtig van de vorige eeuw zo populair was. Boys-boys-boys-Sabrina mocht natuurlijk niet ontbreken. Voor de liefhebbers hier de Instagrampagina van Sabrina Salerno (meer dan 1 miljoen volgers) die nog steeds haar sexy imago in ere houdt.

Kijkcodes

Vanaf vrijdag 21 januari om 20.00 uur zijn de ‘kaartjes’ te koop voor de online vertoningen via www.iffr.com.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button