FilmKunst, film, muziekNieuws

Italiaanse films op het filmfestival Rotterdam 2017

Van woensdag 25 januari tot en met 5 februari zijn er op het filmfestival Rotterdam weer tal van Italiaanse films te zien. Wij maakten het volgende overzicht. Meer informatie over al deze films en documentaires op iffr.com.

L’ amatore

Filmmaker: Maria Mauti

In het Milaan van de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw ontwikkelde Piero Portaluppi zich tot een succesvol architect én een enthousiast filmer. Zijn collectie amateurfilms illustreert niet alleen de carrière van hun maker maar geeft ook een tijdbeeld van een samenleving die in toenemende mate in de ban raakt van…

Tijdsduur:90 min

[divider]

Atlante 1783

Filmmaker: Maria Giovanna Cicciari

Een romantisch mediterraan landschap, met een rauw randje. Atlante 1783 gaat op sporenonderzoek in Calabrië, waar de aardbeving van 1783 de geologie en geschiedenis herschreef.

Tijdsduur:25 min

[divider]

Break Up – L’uomo dei cinque palloni

Filmmaker: Marco Ferreri

De sexy swinging sixties in Milaan: de ongeëvenaarde Marcello Mastroianni, eigenaar van een snoepjesfabriek, raakt volledig geobsedeerd door een ballon: hoever kun je hem opblazen voor hij knalt? In Italië werd deze satire over het kapitalisme nooit in zijn geheel uitgebracht, nu is deze gelukkig prachtig gerestaureerd.

Tijdsduur:85 min

[divider]

La guerra dei cafoni

Filmmaker: Davide Barletti Lorenzo Conte

Wereldpolitiek in een notendop: gesitueerd in de mythische jaren zeventig, badend in zomerse mediterrane zon, schetst ‘de oorlog van de boerenkinkels’ op sprookjesachtige wijze de eeuwige strijd tussen heersende elite en dom gehouden onderklasse. En in een uitsluitend door jongeren bevolkt vakantieparadijs gaat verandering nooit zonder liefde.

Tijdsduur:100 min

[divider]

Mister Universo

Filmmaker: Tizza Covi, Rainer Frimmel

De jonge leeuwentemmer Tairo, type ruwe bolster blanke pit, trekt door Italië op zoek naar nieuw geluk en Mister Universe. Een hartverwarmende, bitterzoete film over het marginale leven van Italiaanse circusgemeenschappen, in de mangel van economische krachten waarop niemand enige grip heeft. Vertolkt door echte circusartiesten.

Tijdsduur:90 min

[divider]

La ragazza del mondo

Filmmaker: Marco Danieli

Zelfverzekerd, overtuigend Italiaans debuut over Giulia wier wereld is opgebouwd uit de zekerheden en beperkingen van de Jehova’s Getuigen. Wanneer ze de wereldse Libero ontmoet, ontdekt ze hoe onverenigbaar haar wensen met haar religieuze verplichtingen zijn. Met in de (bekroonde) hoofdrollen aanstormende sterren Sara Serraiocco en Michele…

Tijdsduur:104 min

The Sailor

Filmmaker: Giovanni Giaretta

Een zeeman droomt over een vaderland dat hij nooit heeft gehad. Deze video behandelt het idee van wat wij ‘thuis’ noemen.

Tijdsduur:9 min

I tempi felici verranno presto

Filmmaker: Alessandro Comodin

De tweede film van Comodin (na L’estate di Giacomo, IFFR 2012) is een van de meest verleidelijke, onnavolgbare films van het jaar, waarin de jonge regisseur zijn vermogen toont om onuitspreekbare aardse en onaardse zaken paradoxaal genoeg toch begrijpelijk te maken. Van speels en sensueel naar analytisch, angstaanjagend en mythologiserend.

Tijdsduur:102 min

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button