Nieuws

Italiaanse filmklassieker Gomorra vrijdag op TV

Een van de Italiaanse filmklassiekers die je gezien moet hebben is Gomorra uit 2008. Komende vrijdag wordt hij om 23.00 op Nederland 2 uitgezonden.

Gomorra deed Italië op haar grondvesten schudden. Niet eerder werden de gevolgen van de Napolitaanse maffia zo hard en realistisch in beeld gebracht. Regisseur en scenarioschrijver Matteo Garrone (bekijk ook zijn nieuwste film) vertaalde het geruchtmakende boek van Roberto Saviano naar film. De film laat de vete van Scampia zien (Italiaans: la faida di Scampia), die in 2004 en 2005 in en rond Napels woedde in vijf verhalen over de Camorra.

Verhalen over macht, geld en bloed, de dingen waar de inwoners van Napels en Caserta elke dag mee worden geconfronteerd. Vele hebben haast geen keus en zijn altijd gedwongen de regels van het ‘systeem’ te gehoorzamen, de Gomorra. Slechts enkele gelukkigen kunnen aan een normaal leven denken.

Documentaire over de de filmlocaties van Gomorra

De klassieker heeft filmliefhebbers en makers geïnspireerd. Begin dit jaar werd het zesdelige VPRO-programma Shot on Location uitgezonden. In een van de afleveringen reisde presentator Tom Barman naar Napels waar Gomorra werd opgenomen. Daar sprak hij in de beruchte wijk met een van de acteurs maar ook met regisseur Matteo Garrone.

Bekijk de uitzending

Meer over Italiaanse film

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button