FilmKunst & Cultuur

Italiaanse film, volksdansen en pasta op 16 september

Net als in maart van dit jaar is er bij OT301 in Amsterdam weer een bijzonder leuke Italiaanse avond te beleven. Eerst is er een lekker en voordelig bord pasta en dan wordt de film Cristo Si È Fermato a Eboli (Christ Stopped at Eboli) uit 1979 van de Italiaanse regiseur Francesco Rosi gedraaid. Een uitstekende film over Levi, een anti-fascistische schrijver en artiest die tijdens het Mussolini-regime naar het kleine dorpje Aliano, Basilicata (Zuid-Italie) wordt verbannen.

Na de film kunt u een gratis workshop Tammurriata volgen. De Tammurriata is een volksdans uit de regio Campanië in het zuiden van Italië. Het woord Tammurriata komt van de Tammorra-drum. Een ronde houten tamboerijn bekleed met een vel van geitenhuid. Rondom Napels wordt de dans nog in veel dorpen tijdens (religieuze) hoogtijdagen gedanst. Er komen veel Christelijke symbolen in voor. De dans is een echt ritueel.

Nacchere van Olijfboomhout
Nacchere van Olijfboomhout. Met dank aan Hetty de Vogel van S.O.G.N.O

Tijdens de dans wordt ook gebruik gemaakt van zogenaamde Nacchere. Klappers voor in de palm van de hand. Deze Italiaanse variant wordt vaak verward met de Spaanse Castagnette die tijdens de Flamencodans wordt gebruikt.

De ervaren danseres en choreografe Isabella Ruggiero geeft een introductie over de culturele achtergronden van de dans, en u leert tevens de beginselen van de dans en bespelen van de Tammorra-drum.De pasta kost maar  € 3,50 en de dansworkshop is gratis!

Programma zondag 16 september
18:45-19:45 Pasta. Reserveren bij cinema@ot301.nl
20:00 Christ Stopped at Eboli (1979) Francesco Rosi, IT, 150 min.
22:45 Worksshop Zuid-Italiaans volksdansen

Meer informatie op de site van OT301 Amsterdam: ot301.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button