FilmKunst, film, muziekNieuws

Italiaanse film Terraferma vanaf 8 maart in de bioscoop

8 maart 2012 gaat de Italiaanse film Terraferma van regisseur Emanuele Crialese in de Nederlandse bioscopen in première.
Op het filmfestival van Venetië vorig jaar won de film de Grand Prix du Jury en het werd ook de Italiaanse inzending voor de Oscars. Die werd niet gewonnen weten we inmiddels alhoewel er nog wel Italiaanse succes was met een Oscar voor Art Direction voor Dante Ferretti en Francesca Lo Schiavo.

Filmrecensent Nienke Rispens tekende onderstaande recensie op. Onderaan het artikel alle bioscopen waar Terraferma draait.

TERRAFERMA

Regie: Emanuele Crialese (Respiro)
Met o.a.: Fillipo Pucillo, Donatella Finocchiaro, Mimmo Cuticchio.

Terraferma. Italiaanse film van Emanuele Crialese in de Nederlandse Bioscoop
Filmposter van Terraferma

Terraferma (vasteland) speelt zich af op Linosa, een vulkanisch eilandje bij Sicilië. Ernesto is een traditionele visser, en wordt door zijn kleinzoon Filippo op de boot geholpen. Filippo’s moeder Guilietta heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Aangezien de visserij tegenwoordig weinig meer oplevert, besluit ze hun huis op te knappen en te verhuren aan toeristen. Guilietta wil een beter leven voor haar zoon en is van plan om na de zomer naar het Italiaanse vasteland te vertrekken.

De zomer breekt aan en Filippo haalt met succes drie jonge toeristen over om het huis te huren. Wanneer Filippo en Ernesto na een dag vissen terug willen keren zien ze op open zee een bootje vol met Afrikaanse immigranten. Hoewel de kustwacht hun gebiedt te wachten, besluit Ernesto de wetten van de zee te volgen. Ze redden een aantal immigranten uit het water. Bij terugkomst ontfermen ze zich over een hoogzwangere vrouw en haar kind. Ze brengen haar naar de garage van Guilietta alwaar de vrouw bevalt. Dit brengt de vissersfamilie in een lastig parket. De politie heeft de boot van Ernesto al in beslag genomen vanwege het aan land brengen van illegalen. Het plaatst de familie voor een moeilijke keuze, het immigratiebeleid versus humaniteit.

Visueel sterk, verhaal minder overtuigend
Het in prachtige contrastrijke kleuren gefilmde Terraferma is visueel erg sterk, je wordt als kijker overdonderd door de beelden van prachtige vulkanische stranden en de azuurblauwe zee. Het verhaal is minder overtuigend. Het is mooi hoe de worstelende vissersfamilie tegenover het actuele probleem van de immigranten wordt gezet. Aan de ene kant zien we Giulietta die droomt van een beter leven voor haar zoon en van het eiland af wil, terwijl de immigranten koste wat kost op het eiland willen komen, om vanuit daar een nieuw leven te beginnen. Het probleem met de immigranten wordt wel weinig genuanceerd neergezet. De politie is fout, en de immigranten zijn slachtoffers. Dit probleem is veel complexer en wordt misschien te eendimensionaal belicht.

Terraferma overtuigt minder dan Crialeses vorige film, Nuovomondo, die ook over immigranten ging, maar dan van Sicilië naar het nieuwe land (Amerika) in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Toch is Terraferma door het krachtige spel en de prachtige beelden een bezoekje aan de bioscoop waard.

bestel de DVD

Terraferma is vanaf 8 maart te zien in de volgende bioscopen (lees meer):Rialto – Amsterdam
‘t Hoogt – Utrecht
De Lieve Vrouw – Amersfoort
Cinecenter – Amsterdam
Rialto – Amsterdam
FOCUS Filmtheater – Arnhem
Chasse Cinema – Breda
VerkadeFabriek – Den Bosch
Filmhuis Den Haag – Den Haag
Plaza Futura – Eindhoven
ForumI M A G E S – Groningen
Filmtheater Hilversum – Hilversum
Filmtheater Lumiere – Maastricht
Lux – Nijmegen
LantarenVenster – Rotterdam
‘t Hoogt – Utrecht

Bekijk de trailer van Terraferma

 Meer over Italiaanse film

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button