FilmKunst, film, muziekNieuws

Italiaanse film Miele raakt gevoelig onderwerp

Kijkend naar een Italiaanse film krijg je alleen al door de taal weer helemaal het Italiëgevoel. Zin in vakantie! De laatste tijd worden we in Nederland verwend met films uit en over ‘de Laars’. En dat ze net als vroeger in de tijden van Federico Fellini en Sophia Loren vaak ijzersterk zijn bewees Oscarwinnaar La Grande Belleza dit weekend.

Vandaag gaat er weer eentje in première, Miele is de titel. Geen vaatwasser natuurlijk maar honing. Miele is gebaseerd op het boek Vi Perdono van Angela del Fabbro en raakt een gevoelig onderwerp. De film gaat namelijk over Irene (een ijzersterke solistische hoofdrol van Jasmine Trinca) die in haar eentje aan de kust bij Rome woont. Haar vader en vriend weten niet beter dan dat zij een student is. Echter, werkend onder de naam Miele, is het haar taak om terminaal zieken in waardigheid te laten sterven door ze een middel toe te dienen, dat ze illegaal uit Mexico haalt. 

Op een dag levert ze bij een nieuwe ‘cliënt’, met de naam Grimaldi, een fatale dosis af. Het blijkt echter dat hij weliswaar de wens heeft om te sterven, maar niet ziek is. Irene is vastbesloten om niet verantwoordelijk te zijn voor zijn dood. Vanaf dat moment zijn Irene en Grimaldi tegen hun zin in tot elkaar veroordeeld. Er ontstaat een bijzondere band tussen de twee. Irene’s leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

miele film italie posterDe film roept discussie op over euthanasie. Een discussie die in Nederland al geruime tijd wordt gevoerd maar in Italië nog een stuk gevoeliger ligt. Tijdens een aantal vertoningen in Nederland was er na afloop ruimte voor debat met wetenschappers en politici.

De film won onder andere de Italiaanse Golden Globe voor Beste Debuutfilm en Beste Actrice. Ook kreeg de film een speciale vermelding op het festival van Cannes. Beste Debuutfilm en Beste Actrice.

Miele is te zien in de volgende theaters:

Rialto – Amsterdam, Het Ketelhuis – Amsterdam, EYE – Amsterdam, Filmtheater De Lieve Vrouw – Amersfoort, Focus Filmtheater Arnhem – Arnhem, Filmhuis Den Haag – Den Haag, Filmtheater Lumiere – Maastricht, Lux – Nijmegen, LantarenVenster – Rotterdam, ‘t Hoogt – Utrecht

Bekijk de trailer van MIELE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button