FilmKunst, film, muziekNieuws

Italiaanse film Io Capitano in finale Oscar

De Italiaanse film Io Capitano van regisseur Matteo Garrone, is door naar de finaleronde voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Vijf films maken nog kans op de vermaarde prijs. De film draait vanaf 15 februari in de Nederlandse bioscoop.

Io Capitano (‘Ik kapitein’) is een verhaal over Senegalese migranten en was de grote winnaar op het filmfestival van Venetië vorig jaar. De film won zo’n beetje alle prijzen. 10 maart is de grote Oscaruitreiking in Los Angeles.

Io Capitano wordt geprezen om het vakmanschap waarmee de film is gemaakt en de manier waarop het universele verlangen naar vrijheid en geluk de intense hoofdrol speelt.

De andere films die een kans maken zijn: Perfect Days (Japan), Society of the Snow (Spanje), The Teacher’s Lounge (Duitsland). ) en The Zone of Interest (VK).

Intens verhaal

Italiaanse film Io Capitano in finale Oscar

Het verhaal dat de bekende regisseur Matteo Garrone (Gomorra, Pinocchio) zelf bedacht, is actueler dan ooit. Het gaat over de reis van twee jonge Afrikaanse mannen, Seydou en Moussa. Ze besluiten om vanuit Dakar naar Europa te reizen. Hun tocht door de woestijn, de verschrikkingen van de detentiecentra in Libië en de gevaren op zee, worden door Garrone pakkend in beeld gebracht. Wat we recent al eerder zagen bij de film Princess, is ook Io Capitano gemaakt zonder professionele acteurs.

Italië won elf keer een Oscar voor Beste Buitenlandse Film. De laatste is alweer even geleden. In 2013 won La Grande BellezzaE’ Stata la Mano Di Dio (The Hand Of God) van Paolo Sorrentino ging in 2022 ook door naar de naar de shortlist van vijf maar won toen niet.

Bekijk waar de film draait

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button