NieuwsReceptenSmaken

Italiaanse familiegerechten van Raffaela

Groente, fruit en vlees halen we tegenwoordig het liefste rechtstreeks bij de boer. Zo gek is het dus niet om je nieuwe kookboek meteen bij de schrijver te bestellen. Die kan je vervolgens ook nog een appje sturen als je verstrikt raakt in een recept. Raffaela Amato publiceerde haar gedroomde kookboek in eigen beheer en genoot van het directe contact met haar lezers.

De vader van Raffaela trok ooit vanuit een dorpje bij Napels richting Enschede met de liefde van zijn leven. Het gezin dat daarop volgde reed later iedere vakantie in de Ford Taunus 1600 naar de familie in Italië, met Raffaela op de achterbank. Het koken kreeg ze met de paplepel mee, haar ouders stonden dagen in de keuken. Daar leerde ze als kind de klassieke cucina casalinga van de streek.

Kookboek

Tegenwoordig kookt ze die op feesten en partijen met dezelfde passie als haar ouders. Een eigen boek met alle recepten was altijd een droom, voor haarzelf, voor het nageslacht en misschien wel als eerbetoon. Toen ze van haar man een schilderij met een rode peper kreeg wist ze het zeker, het boek komt er en dit wordt de cover. Niets past namelijk beter bij de heetgebakerde Raffaela en Il corno rosso zal vast het beloofde uitgeefgeluk brengen.

Aglio, olio e peperoncino. Italiaanse familiegerechten van Raffaela Amato

De eerstvolgende vakantie in Italië werd er vier weken dag en nacht gewerkt aan tekst en beeld. Ruim een jaar geleden rolde het van de pers en vlogen er meteen 500 door de brievenbussen. Aglio, olio e peperoncino werd de titel, naar het beroemde pastagerecht uit Napels. Raffaela deelt graag een van haar recepten als voorproefje.

Aan ieder recept gaat in het boek nog een persoonlijk verhaal vooraf, aangevuld met foto’s uit het familiearchief en recente eigen kiekjes. Stuur Raffaela een mailtje met je adres en telefoonnummer als je het boek wilt kopen. Je krijgt dan een betaalverzoek. raffaela@amaggiore. nl. Prijs € 27,50 (exclusief verzendkosten) www.amaggiore.nl.

Duivelse kippendijtjes, Coscette di pollo al diavolo

Italiaanse familiegerechten van Raffaela
Foto: Raffaela Amato

(4 personen)

Ingrediënten

  • 4 kippendijtjes
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • peterselie
  • rozemarijn
  • 1 eetlepel rozijntjes
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas
  • basilicum
  • 2 rode pepers
  • 8 plakken pancetta

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 ˚C.
2. Doe 5 eetlepels olijfolie in een kom. Snijd de rode peper in de lengte doormidden en snijd er dunne reepjes van.
3. Als je niet van pittig houdt, verwijder dan de zaadlijst voordat je de pepers in dunne reepjes snijdt. Wel jammer, de kippendijtjes worden hier minder ‘duivels’ van.
4. Hak de knoflook, peterselie, rozemarijn en basilicum fijn. Snijd de rozijntjes doormidden.
5. Meng alle kruiden door de olie tot een papje. Meng hier de rozijnen en Parmezaanse kaas door. Smeer de kippendijtjes in met dit mengsel.
6. Leg 2 plakjes pancetta naast elkaar, wikkel deze om de kippendijtjes heen en leg ze in een ovenschaal.
7. Bak ze 20 minuten (10 minuten aan beide kanten), totdat de pancetta krokant is.

Crespelle alla napoletana, Pannenkoekjes met mozzarella en tomatensaus

Italiaanse familiegerechten van Raffaela
Foto: Raffaela Amato

(voor 6 crespelle)

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • ca. 2 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels melk
  • 2 soeplepels tomatensaus
  • peper en zout
  • mozzarella
  • verse basilicum
  • Parmezaanse kaas
  • olijfolie

Bereiding

1. Verwarm de oven op 200 ˚C.
2. Maak van de eieren, bloem, melk en zout een beslag. Als het beslag te dun is, voeg je nog wat bloem toe.
3. Snijd de mozzarella in blokjes, hak de basilicum fijn. Meng de mozzarella met peper, Parmezaanse kaas en basilicum.
4. Doe een beetje olijfolie in de pan en verhit deze. Bak kleine en dunne pannenkoekjes met ongeveer een doorsnede van 15 centimeter.
5. Leg de pannenkoekjes op een grote plank naast elkaar. Besmeer ze dun met tomatensaus en leg er stukjes mozzarella en basilicum op.
6. Vouw de pannenkoekjes dubbel. Besmeer de opgevouwen helft weer met tomatensaus en leg hier het kaasmengsel op en vouw het weer dubbel. Je krijgt een kleine dichtgevouwen driehoek. Als alle pannenkoekjes gevouwen zijn, leg je ze los van elkaar in een ovenschaal. Bestrijk elk stukje met een beetje tomatensaus en strooi er wat verse Parmezaanse kaas over.
7. Zet ze ongeveer 3 minuten onder de grill en serveer direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button