CaffèNieuwsSmaken

“Italiaanse Espresso moet Werelderfgoed worden”

Een alliantie van 20 Italiaanse koffiebranders en fabrikanten van espressomachines, gaat zich inzetten om espresso op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te krijgen. Dat maakten ze vrijdag bekend.

“Turkse koffie staat al op de lijst, dus waarom geen espresso?!”, aldus de initiatiefnemer Giorgio Caballini. Hij deed zijn uitspraak namens de verschillende partijen op de grote Espressobeurs in Triest. Waar anders zegt u natuurlijk. De stad in het noordoosten van Italië is onder meer de thuisbasis van illy. Het doel is om de traditionele Italiaanse espresso te beschermen door exact te definiëren wat een Italiaanse espresso is.

Niet eenvoudig

Caballini zei vervolgens dat de procedure om op de lijst van immaterieel erfgoed te komen niet eenvoudig is, maar dat ze heilig overtuigd zijn van het succes. Ze hebben ook al talrijke verzoeken gehad van bedrijven die zich willen aansluiten. Genoeg potentie want Italië staat wat betreft het aantal koffie-exporteurs in de top van de internationale ranglijst. Meer dan 700 branderijen exporteren voor zo’n 2,6 miljard euro. Lavazza is de grootste en verder domineren Segafredo, Kraft Jacobs Suchard, Illycaffè en Café do Brasil de markt.

We juichen het initiatief van harte toe alhoewel de Italianen niet te klagen hebben over de UNESCO lijst. Wat betreft het aantal locaties staan ze op nummer 1 in de wereld.

In Nederland kan je op steeds meer plekken goede espresso krijgen maar er is ook nog genoeg missiewerk te verrichten, zo lazen we onlangs in de grote koffietest van het Algemeen Dagblad,

“Italiaanse Espresso moet Werelderfgoed worden”

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button