Italiaanse taalNieuwsStile Italiano

Italiaanse dialecten

Als iemand uit Groningen, Twente of Limburg dialect spreekt valt er voor veel mensen weinig van te begrijpen. In een klein land als dat van ons zijn de verschillen al best groot. Maar wat te denken van Italië dat als eenheidsstaat nog maar 155 jaar bestaat?! De eeuwenlange geïsoleerde ligging van veel streken alsmede de buitenlandse invloeden hebben voor talrijke dialecten en talen gezorgd. Een krantenartikel sprak ooit van wel 6.000!

De trotse streekbewoners noemen hun dialect eigen taal en misschien hebben ze wel gelijk. Sommige talen staan best ver van het Algemeen Beschaafd Italiaans dat naar verluidt het beste in Toscane gesproken wordt. Italianen weten al snel waar je vandaan komt door je accent.

Het meeslepende, ietwat zangerige Napolitaanse dialect is één van de meest herkenbare, dit komt ook door de vele liederen die in het Napolitaans gezongen zijn. Maar ook het Milanees, wat totaal anders is, is zeer herkenbaar. Een grappig detail is, dat als een zuiderling zich in het Noorden vestigt, hij het dialect van aldaar overneemt, terwijl als een noorderling zich in het zuiden vestigt, dit absoluut niet gebeurt! Waarschijnlijk komt dit doordat het dialect uit het noorden geassocieerd wordt met welvaart en een goede economie, terwijl het dialect van het zuiden toch vaak met mensen van het platteland, de zogenaamde ‘boeren’, wordt geassocieerd.

Niet afgeleid van het Standaarditaliaans

De verschillende dialecten die in Italië gesproken worden zijn niet afgeleid van het Standaarditaliaans. Dat is namelijk zelf gebaseerd op het dialect dat in de 14e eeuw gesproken werd in Toscane. In het Toscaanse dialect schreef Dante Alighieri zijn Divina Commedia. Net als de andere dialecten die in Italië gesproken worden, is het Toscaans op zijn beurt weer afgeleid van het Vulgaire Latijn, de gesproken versie van het Latijn die lange tijd naast de officiële geschreven versie bestond.

Voor de komst van de massamedia sprak men vaak alleen het eigen, plaatselijke dialect. Door de grote verschillen was het dan soms erg lastig elkaar te begrijpen. Voorbeelden van dialecten of talen zijn Romanesco (taal van Rome), Lumbaart (Lombardisch), Napulitano (Napolitaans), Cursu (Corsicaans), Siculu (Siciliaans), Liguru (Ligurisch), Sardu (Sardijns), Piemonteis (Piemontees), Veneto (Venetiaans), Mudnes (Modenees), Bulgnais (Bolognees).

Onderstaande kaart (klik om te vergroten) geeft fraai de talloze streektalen weer.

italiaanse dialecten en streektaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button