Een kijkje in de wereld van de Italiaanse chocolade van Amedei
Toscane is een begrip, bijna nog meer dan Italië zelf. De bloesem, de velden, de prachtige steden en… de chocolade! Chocolade? Jazeker, want Italië is een land van delicatessen en kent prachtige huizen waar ook de meest fantastische lekkernijen vandaan komen. Omdat we als MariCase dit stukje Italië importeren naar Nederland, zijn we door het wereldberoemde Amedei in Pondera (vlakbij Pisa) uitgenodigd om uitgebreid kennis te maken met hun huis en heerlijke chocolade. ‘Made in Italy’, che gioia!
Pontedera is vooral bekend vanwege de Piaggio-fabriek en het Vespa-Piaggio museum. Maar daar komen we nu niet voor. Amedei is rustig gelegen in het groene buitengebied van Pontedera, een plek die helemaal past bij het merk. Het toegangshek deed ons al verbazen, de entree torende er bovenuit en in alles werd meteen duidelijk dat we hier iets bijzonders te zien kregen. Wauw, ik kreeg nu helemaal zin in deze kennismaking, of was het toch de chocolade die lonkte? Eenmaal binnen ruik ik meteen de geur van chocolade in al zijn facetten, we zijn er!
Het verhaal van Amedei
Atillio Capuano en Alessandra Maioli vertellen ons het verhaal van het bedrijf: Amedei was de voornaam van de oma van Cecilia Tessieri. Cecilia besloot in 1990, zij was toen de eerste vrouwelijke ‘Maître Chocolatier’ ter wereld, om de allerbeste chocolade te maken. Ze koos er daarom voor om het hele proces, van boon tot reep, in eigen hand te houden. En dat is gelukt. Het werd al snel duidelijk dat de kwaliteit van de cacao de sleutel was tot succes. Cecilia ging op zoek naar verre plantages waar de beste cacao groeit. Van Madagaskar tot Venezuela, van Jamaica tot Ecuador, de Caribische eilanden, Trinidad en Grenada. Ze wilde een respectvolle relatie met de bewoners van de plantages, gebaseerd op samenwerking. De bewoners bewaren immers eeuwenoude kennis.
De vrouwen zorgen daar voor de cacaobonen. Ze leggen ze in de zon om te drogen. In sommige landen, bijvoorbeeld het gebied van de Chuao in Venezuela, worden de bonen bij de kerk op een plein neergelegd en draaien de vrouwen ze geduldig met hun tenen om. Dat noemt men de Chocoladedans. Het is een soort van stille, rituele, gelukbrengende en magische dans.
In het Toscaanse bedrijf worden deze cacaobonen getransformeerd tot chocolade met ieder een specifieke geur van de verschillende plantages. Het bewerkingsproces van de cacaobonen gebeurt in authentieke machines die werden opgespoord door heel Europa, sommige zijn al meer dan 150 jaar oud. De combinatie van deze oude machines en de moderne apparatuur blijkt te werken als een harmonieus orkest. Een van die bijzondere machines is de klassieke fijne koffiebrander waar de cacaobonen worden geroosterd. Met dit proces worden de aroma’s vastgelegd en versterkt.
Amedei zou geen ‘Made in Italy’ zijn als er geen uitgebreide aandacht is voor de verpakking. Het ontwerp van de wikkels, in de bedrijfskleuren rood, wit, zwart en goud, is een familiezaak van de Tessieri’s. De eenvoudig en verfijnde verpakking met het gouden logo en inscriptie siert de meer dan 120 varianten chocolade. Het is bedacht door Cecilia’s moeder. De chocolade is inmiddels verkrijgbaar in 24 landen. Sinds kort is er zelfs een Amedei Store in New York en daarbij blijft het niet bij wat betreft de familie.
[divider][divider]
Het geheim proeven
Het proeven van de chocolade is een reis langs cacaoplantages, genietend van de aroma’s en sferen. Iedere smaak kent z’n eigen ervaring die al begint bij het openen van de wikkel. Amedei won ook meerdere malen de ‘Golden Bean’, dat is meest prestigieuze prijs voor chocoladeproducenten. De laatste keer was dat voor de smaak blanco de criollo. Dat is geen witte chocolade wat de naam doet vermoeden, nee, het verwijst naar de peul die een iets lichtere kleur heeft dan de andere chocoladepeulen.
Giovanni geeft ons een rondleiding beneden in de catacomben van de fabriek waar het geheim van de productie goed wordt bewaakt. Giovanni stond samen met Cecilia aan de basis van het bedrijf: ”Voorheen was er feitelijk alleen maar puur, extra puur, melk en witte chocolade te krijgen. Wij wilden een ander soort chocolade creëren door niet de bekende processen te volgen maar vanuit de basis tot een eigen, ambachtelijke productie te komen.
Alle ingrediënten, zoals de pistachenootjes en hazelnoten, worden in het bedrijf zelf geroosterd en binnen 24 uur verwerkt. Omdat alles vers wordt geproduceerd en meteen geleverd hebben we ook vrijwel geen voorraad”. Ons bezoek sluiten we natuurlijk af met een onvergetelijke proeverij van verschillende pralines. Atillio, Alessandra en Antonio gaan ons voor met het proeven van de Nocciola, de Cacao, de Delizioso, de Vin Santo, de Amandola en de Chicci. Maar voor mij ging er niets boven de Capricio, met grappa en witte chocolade; verrukkelijk!
Marica Anker www.maricase.eu/amedei