CalabriëNieuwsRegio'sVakantie

Italiaanse boom een-na-mooiste van Europa

Een 31 meter hoge plataan met een omtrek van 15 meter in het plaatsje Curinga, is tweede geworden in de verkiezing Mooiste boom van Europa. Eerste werd een 1000 jaar oude Spaanse steeneik, met meer dan 100.000 stemmen. Een lindeboom in Etten-Leur eindigde als zesde.

De 1000 jaar oude plataan in de Zuid-Italiaanse plaats won de Europese titel dus net niet. Vorig jaar won het wel de verkiezing in Italië. Daarom mocht hij meedoen aan de wedstrijd, die georganiseerd wordt door de Environmental Partnership Association (EPA).

De Platano di Curinga werd ooit vanuit Armenië naar Italië gehaald door een monnik. Die kwam wonen in het klooster van Sant’Elia Vecchio. De ruïnes van het inmiddels vervallen klooster liggen op een paar honderd meter van de plataan. De boom kreeg de laatste jaren enorm veel aandacht, onder andere van wandelaars en de milieubeweging. Zelfs de ambassade van Armenië organiseerde er activiteiten.

Die aandacht is wel eens anders geweest. De eerste 900 jaar van zíjn leven was het een anonieme boom. Hij viel ook niet zo op door de dennen en braamstruiken om hem heen. Pas sinds begin vorige eeuw realiseerde de lokale bevolking iets bijzonders in huis te hebben. Volgens de overleveringen heeft de plataan duizend jaar onderdak geboden aan herders, schaapskuddes en struikrovers, die dekking zochten tegen de elementen en ander gevaar.

De boom is nog kerngezond maar aan wat extra bescherming denkt men nu toch wel. Zo zou er een hek omheen kunnen en wil men de omliggende bomen snoeien om meer licht te creëren. Bezoekers kerven nog steeds hun naam in de boom. Na de verkiezing van Mooiste boom van Italië is de belangstelling alleen maar toegenomen.

Oudste kastanjeboom ter wereld

Italië heeft meer oude bomen. Iets zuidelijker, op Sicilië, op de hellingen van de Etna om precies te zijn, staat een heel bijzondere kastanjeboom. Il Castagno dei Cento Cavalli wordt hij genoemd, de kastanjeboom van ‘de Honderd Paarden’. Het is de grootste en oudste levende boom van zijn soort, de omvang bedraagt zo’n 68 meter. Men schat de leeftijd op meer dan 2000 jaar. De boom is uitgeroepen tot beschermd natuurmonument.

oudste kastanjeboom

De boom wordt al eeuwenlang bestudeerd door wetenschappers en kent diverse legendes. Zo zou in 1308 Giovanna, koningin van Aragon, met haar gevolg met honderd paarden onder de boom gescholen hebben voor het onweer.

De boom is natuurlijk een bezoekje aan het gehucht Sant’alfio waard, maar volgens een bewoner van de streek die we onlangs spraken zitten ze daar niet zo op te wachten. Men vindt het wel goed zo, lekker rustig, zonder souvenirverkopers, die zijn er in het nabij gelegen Taormina al genoeg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button