Kunst & CultuurKunst, film, muziekMuziekNieuws

Italiaanse artiest steeds zeldzamer in Top 2000

Corona of niet, de Top2000 is een heerlijke traditie die we in opperbeste stemming beleven. Zoals ieder jaar spitsen wij onze oren op Italiaanse klanken. We moeten het helaas hebben van de klassiekers want hoor jij nog wel eens nieuwe Italiaanse muziek op de Nederlandse radio? Een echte Italiaanse hit, in de Italiaanse taal, zit er al jaren niet in. Na het recordaantal van 20 nummers in 2012, staan er nu nog maar 10 in de Top2000 van 2020.

Eros Ramazzotti en Andrea Bocelli zijn de vaandeldragers van het Italiaanse lied in de lijst. Beide scoren drie noteringen. Maestro Zucchero was ooit goed voor maar liefst vijf nummers. Dat is er nu nog maar eentje! Bekijk nog even zijn mooiste songs.

De meest recente Italiaanse hit die ooit de Top2000 is haalde was van alweer van 15 jaar geleden. Toen zong Eros Ramazzotti samen met Anastacia I Belong to You. Weliswaar een Engelse titel, maar ook Italiaans gezongen. Helaas zien we die niet meer terug.

Het overlijden van Ennio Morricone dit jaar, heeft niet geleid tot een hogere klassering van Once Upon A Time In The West uit 1968. Deze klassieker schommelt al jaren tussen plek 600 en 700 op de lijst.

Vertaalde Italiaanse hits

Als we ook de van oorsprong Italiaanse composities zouden mogen meetellen, ziet de wereld er opeens heel anders uit. Je weet waarschijnlijk dat veel van Marco Borsato’s grote hits, zoals bijvoorbeeld Dromen zijn bedrog, van Italiaanse liedjesschrijvers en zangers zijn. Dat is niet zo gek want Marco’s vader was Italiaan. En wist je trouwens dat zelfs René Froger van Italiaanse afkomst is? Hij staat alleen niet in de lijst.

Als we dan ook andere zangers van Italiaanse komaf meetellen wordt het echt interessant. Dan noemen we bijvoorbeeld ook Paolo Nutini op plek 86 met Iron Sky nadat eerder zijn hit New Shoes ook hoog scoorde. Deze Schotse zanger heeft een Italiaanse moeder. Lady Gaga, twee nummers in de lijst, heeft een Italiaanse vader. Of, en nu wordt het echt leuk, we tellen artiesten met wat oudere Italiaans wortels mee. Madonna, Frank Sinatra en Frank Zappa!

De Italiaanse DJ Gigi Agostino staat voor het eerst in de Top2000
De Italiaanse DJ Gigi Agostino staat ook al een paar jaar in de lijst. Maar niet met een Italiaans nummer…

100% Italiaans is in ieder geval Gigi D’Agostino maar die zingt dan weer in het Engels een nummer met een Franstalige titel! Je vindt hem op plek 1070 met L’Amour Toujours.

Speciale vermelding verdient de Nederlandse band The Nits die al jaren in de lijst staat met Nescio (nu op 1320). Dit nummer tellen we niet mee maar heeft wel een Italiaans refrein:

Nescio
Questo paradiso
Nescio
Nella bocca del luppo
Nescio
Lo straniero ‘morto
Nescio
Questo paradiso

Tot slot dan nog even op 1502 Billy Joel met Scenes From An Italian Restaurant uit 1977, Dire Straits met Romeo And Juliet uit 1980 op plaats 378 en de band Venice met The Family Tree op 949. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Ooit in de lijst

Raffaella Carra: Aha haha, A far l’amore commincia tu! Update 2021. De zangeres overleed 5 juli dit jaar.

Echt opschieten doet het allemaal niet. Klassiekers zoals die van de Italiaanse Belgen Adamo met Dolce Paola en Marina van Rocco Granata stonden ooit in de lijst en zouden we graag terugzien. Van jongere datum zijn Umberto Tozzi met Ti amoGente di mare van Raf en Sincerita van Riccardo Cocciante uit 1984. Allemaal stonden ze in de lijst.

Dat deden ook Cosi Celeste (Zucchero Fornaciari), Ti Sento (Matia Bazar), Luna (Alessandro Safina) en zoals gemeld I Belong To You (Eros Ramazzotti & Anastacia). Stemmen dus in 2021 beste Italiëfans!

Italodisco

De Italiaan Giorgio Moroder produceerde I Feel Love van Donna Summer

De door veel liefhebbers gewaardeerde Italo Disco zien we ook al niet terug. Pino D’Angio met Ma Quale Idea en Raffaela Carra’s A far l’amore commincia tu (later door Bob Sinclar opnieuw tot een hit geremixed) stonden als vertegenwoordigers van deze stijl ooit genoteerd bij de beste 2000 liedjes. De laatstgenoemde werd nog wel door Bob Sinclar opnieuw tot een hit geremixt. Deze zomer gebruikte Jopie Parlevliet de melodie nog voor het coronalied Tebbie nou op je muil. Maar die gaat de top2000 nooit halen vrezen we…

Denk ook eens aan de grote invloed die de Italiaan Giorgio Moroder (dit jaar 80 geworden) heeft gehad op de hedendaagse muziek. Zijn geesteskind I Feel Love, door Donna Summer vertolkt, staat op 1027 in ranglijst van dit jaar.

Hoogst genoteerd

Andrea Bocelli scoort samen met Sarah Brightman al jaren als beste Italiaanse artiest in de Top2000 met Time To Say Goodbye. Een keer troefde good old Paolo Conte hem af met Max. Bocelli staat nu weer op de hoogste plek, op 510.

Onderstaand alle Italiaanse nummers in de lijst van dit jaar. 

Positie 2020ArtiestTiteljaar
510Andrea Bocelli & Sarah BrightmanTime To Say Goodbye1997
608Ennio MorriconeOnce Upon A Time In The West1968
624Andrea BocelliVivo Per Lei1996
875Andrea BocelliCon Te Partiro1996
914Eros RamazzottiMusica E1989
1066Zucchero FornaciariIl Volo1996
1137Eros Ramazzotti & Tina TurnerCose Della Vita1998
1182Paolo ConteMax1988
1313Laura PausiniLa Solitudine1993
1829Eros RamazzottiSe Bastasse Una Canzone1990

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button