Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Italiaanse aquarellen van Nederlandse kunstenaars naar Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft zijn collectie verrijkt met meer dan 100 zeldzame aquarellen en tekeningen. De kunstwerken zijn afkomstig uit de nalatenschap van I.Q. van Regteren Altena (1899-1980), hoogleraar kunstgeschiedenis en van 1948 tot 1962 directeur van het Prentenkabinet van het museum.

Tot de aanwinsten behoort een groep van 46 spectaculaire aquarellen van de Nederlandse schilder Josephus Augustus Knip (1777-1847), die van 1809 tot 1812 door Italië trok en rond Rome en Napels stadsgezichten en landschappen maakte. Daarnaast is de verzameling uitgebreid met 69 tekeningen van 19e-eeuwse Nederlandse kunstenaars die in Italië werkten. Van Jacob de Gheyn (1565-1629) is de tekening Rotslandschap met een kasteel uit 1603 verworven.

De golf van Napels met op de achtergrond het eiland Ischia (1818). Klik om te vergroten.
De golf van Napels met op de achtergrond het eiland Ischia met de vulkaan Epomeo uit 1818. Op de voorgrond de ruïnes van een Romeins aquaduct. Rechts een weg geplaveid met grote stenen, op de achtergrond een klooster op een heuveltop. Op de weg staat een priester bij een man met twee honden. Klik om te vergroten.

Josephus Augustus Knip

Knip woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Parijs. Van 1809-1812 trok hij door Italië, waar vooral het landschap rond Rome en Napels hem inspireerde tot het schilderen van panoramische landschappen, sereen van sfeer en toon. Hij schaarde zich daarmee onder de ‘Italianisanten’, kunstenaars uit de Noordelijke landen die rond 1800 de serene sfeer en het heldere licht van het Italiaanse landschap schilderden. Knip maakte in deze periode ook talloze fijn uitgewerkte schetsen, die als uitgangspunt dienden voor latere schilderijen. Musea: o.a. Rijksmuseum in Amsterdam en Teylers Museum in Haarlem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button