Nieuws

Italiaanse ambtenaar moet op de fiets

Voor veel Italianen zijn de vele overheidswagens die met gillende blauwe sirenes overal voorrang eisen een doorn in het oog. Ze worden gezien als het toonbeeld van een van de vele onterechte privileges die ambtenaren hebben.

Diverse regeringsleiders probeerden tevergeefs het aantal van deze wagens terug te dringen maar Renzi is er nu wel in geslaagd. Na twee jaar is vloot van overheidsbolides gedaald van 66.000 naar nog maar 23.000 wagens.

De bezuinigingsmaatregel die in 2014 werd aangekondigd betrof ook wagens van hoge regeringsfunctionarissen en die werden op veilingwebsite Ebay te koop aangeboden. De wagens worden in Italië auto blu genoemd, blauwe auto, naar de blauwe zwaailichten op het dak.

Deze Maserati Quattroporte van het ministerie van defensie ging ook onder de hamer
Deze Maserati Quattroporte van het ministerie van defensie ging ook onder de hamer

Renzi en Romeinse raadsleden op de fiets

Renzi gaf al langer het goede voorbeeld door in zijn tijd als burgemeester van Florence op de fiets zijn werkbezoeken af te leggen. Ook de burgemeester van Rome volgde dat voorbeeld niet lang geleden. De inmiddels afgetreden Ignazio Marino liet namelijk alle gemeenteraadsleden op de elektrische fiets stappen (lees meer).

renzi fiets kado
Voormalig ambassadeur Alphonsus Stoelinga overhandigde Matteo Renzi in 2012 een Hollandse fiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button